Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Seurakuntavaalit ovat yhtä aikaa paikalliset ja valtakunnalliset

Seurakuntavaaleja pidetään usein pelkästään paikallisina. Sanotaan, että niissä ei voi vaikuttaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen, koska kirkkovaltuusto tai -neuvosto eivät voi siitä päättää.

Espoon, Helsingin, Oulun ja Turun hiippakunnissa tämä on kuitenkin mahdollista. Niissä vihkiviä pappeja ei enää rangaista, ja seurakunnissa kirkkoneuvosto voi päättää luovuttaa seurakunnan tiloja kaikkien parien vihkimiseen. Lopullisen päätöksen asiassa tekee aikanaan kirkolliskokous kolmen neljäsosan enemmistöllä.

Uudet kirkkovaltuutetut valitsevat helmikuussa 2024 kirkolliskokousedustajat.

Monilla puolueillakin on varsin hienot ja kannatettavat seurakuntavaaliohjelmat. Kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja SDP:n ohjelmien keskeisiä arvoja ja ydinteesejä voi kannattaa omasta puoluekannasta riippumatta.

SDP:n ohjelma on erityisen kiinnostava. Se on monin paikoin lähes sanatarkasti yhtenevä Tulkaa kaikki -liikkeen tavoitteiden ja arvojen kanssa muun muassa samaa sukupuolta olevien vihkimisessä, syrjimättömyydessä ja ympäristövastuussa. Ohjelma päättyy sanoihin “Olemme mukana kirkkoa uudistavassa Tulkaa kaikki

-liikkeen työssä”.

Imatralla on nyt kaksi ehdokaslistaa, joiden vaaliohjelmissa on paikallisuutta ja valtakunnallisuutta. Painotukset vain vaihtelevat.

Seurakunta hoitaa esimerkiksi yhteiskunnan kannalta välttämätöntä hautaustointa, johon valtio myöntää avustusta. Seurakunta kuuluu näin isompaan kokonaisuuteen taloudellisesti ja hallinnollisesti. Paikallisten ihmisten tarpeet ja huolenaiheet on otettava päätöksenteossa huomioon ja vietävä tarvittaessa kirkolliskokoukseen asti.

Valtuustossa ja neuvostossa yhteistyötä tekemällä seurakuntaa kehitetään kummankin valitsijayhdistyksen tavoitteilla. Äänestäjä päättää, mitä tavoitteita ja arvoja pitää tärkeimpinä. Kiinnostaako sinua, mihin kirkollisverojasi käytetään?

Kirjoittaja on imatralainen Tulkaa kaikki -liikkeen seurakuntavaaliehdokas.