Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Jokainen autoilija voi parantaa Kuutostien turvallisuutta

Surullinen kolari Kuutostiellä Luumäellä herättää kysymyksiä siitä, miten tragedian olisi voinut välttää.

Rekkaan törmänneessä henkilöautossa olleet vanhemmat kuolivat ja kaksi lasta loukkaantui vakavasti tiistaina. Esitutkinnassa saatujen tietojen mukaan henkilöauto oli ollut matkalla kohti Kouvolaa, kun auto oli jostain syystä alkanut ”seilata” ajokaistalla.

Tämän onnettomuuden syyt selviävät aikanaan. Kuutostien turvallisuus puhuttaa kuitenkin säännöllisesti ja etenkin talvisin. Juuri Luumäki on ollut Kuutostien pahimpia kolariosuuksia, joka vaati kuolonuhrin myös viime talvena.

Vaarallisten kohtien turvallisuuden parantamiseen on löydettävä rahaa ja tepsiviä keinoja.

Kuutostien turvallisuutta on vuosien saatossa parannettu muun muassa leventämällä kaistoja, mitä ei tosin nykyään enää pidetä hyvänä ratkaisuna. Leveä tie on yllyttänyt vaarallisiin ohitteluihin vastaantulevasta liikenteestä piittaamatta.

Eniten Kuutostienkin turvallisuutta ovat parantaneet keskikaiteiden rakentaminen ja nopeusvalvonnan lisääminen. Onnettomuuksia on vähentänyt selkeästi myös nelikaistaisen keskikaiteellisen moottoriliikennetien tekeminen.

Siitä huolimatta esimerkiksi Imatran ja Lappeenrannan välisen tien kunto puhutti viime talvena runsaan lumentulon takia. Aurausta ja kunnossapitoa arvosteltiin kovin sanoin.

Uutisvuoksen haastattelussa imatralaiset ammattikuljettajat kertoivat juuri, että vaaratilanteita sattuu Kuutostiellä talvella päivittäin. Yksi vaaranpaikka on, kun raskasta liikennettä lähdetään ohittamaan kelissä kuin kelissä.

Tien ylläpidosta on huolehdittava, mutta jokaisen tienkäyttäjän on myös kannettava oma vastuunsa.

Ohituskaistan sohjoisen kunnon pitäisi hillitä ohitushaluja. Keskittyminen ajamiseen kännykän sijaan, tilannenopeudet, turvavälit ja riittävä näkyvyys ohitustilanteissa, siinä tärkeimmät turvaohjeet, joilla jokainen autoilija voi parantaa tieliikenneturvallisuutta, sekä omaansa että muiden.