Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Testaavatko "koeporukat" tulevaisuudessa Suomen rajapolitiikkaa?

Itärajalle rakennetaan raja-aita, joka on monessa mielessä ainutkertainen rajan historiassa.

Julkisuudessa uusi valvontajärjestelmä on nähty insinööriteknisenä hankkeena. Esteaidan pystyttäminen valtakunnan rajalle on ihan muuta kuin sen rakentaminen syvälle sisämaahan. Rajalla kaksi aivan erilaista valtiota on kosketuksissa toisiinsa.

Sanonta "raja on valtioiden välisten suhteiden ilmapuntari" pitää tänään paikkansa paremmin kuin koskaan sitten sotien. Vuosikymmenien aikana luotiin sopimuspohjaiset, luottamukselliset suhteet maiden rajajoukkojen välille. Rajatapahtumat ratkaistiin virkamiestasolla ja vältyttiin arvovaltakiistoilta.

Kummankin maan tuli estää laittomat rajanylitykset. Vuosina 2015–2016 Venäjä petti luottamuksen sallimalla 1 757 turvapaikan hakijan puutteellisin maahantuloedellytyksin tulla Suomen puolelle. Tarvittiin Suomen koko poliittinen arsenaali virran pysäyttämiseen.

Normaalisti rajavaltuutetut olisivat ottaneet tilanteen hallintaansa. Prosessi kertoo siitä, että tulijat usutettiin, jopa ohjattiin, rajalle.

Rajamiesten vuosikymmenien työ valui hetkessä hukkaan, ja mikä pahinta, Venäjä menetti sopimuskumppanina uskottavuutensa. Siltä voi odottaa mitä tahansa.

Aidalle irvaillaan ja sitä nimitetään Naton varusteluksi. Olisi ihme, ellei ”koeporukoita” lähetettäisi testaamaan Suomen rajapolitiikkaa, kuten loikkareita aikanaan.

Kun Suomi valmistautui liittymään EU:n jäseneksi, kaakkoisrajalle tuli epäluuloisia vieraita läheltä ja kaukaa. Monet eivät uskoneet rajatapahtumatilastoja.

Usko joutui vielä kovemmalle, kun vieraat vietiin rajalle partioon. Hiljaisuudessa saattoi kuulla linnun laulua.

Korkean esteaidan sijasta oli muutama piikkilanka, joissa oli karvatupsuja kertomassa luvattomista rajanylittäjistä. Monet kuvittelivat, että Suomella on samanlainen aitalinja kuin Venäjällä.

Tuleva raja-aita saattaa herättää sisäpoliittista kiistelyä, kun sadat tulijat törmäävät aitaan, joka on Suomen alueella.

Joukossa on lapsia ja anovia katseita, turvapaikan pyytäjiä sekä leikkureilla varustettuja nuoria miehiä. Kännykät ovat näkyvästi esillä.

Miten tilanne hoidetaan? Paloruiskuja ja kyynelkaasua ei voida käyttää kuten jollain rajoilla, pamputtamisesta puhumattakaan.

Venäjä ei varmasti ota tulijoita takaisin. Tositilanteessa nähdään miten lait toimivat. Tällaisia tilanteita rajamiesten tulee ennalta harjoitella.

Kirjoittaja on imatralainen eversti evp.