Koulujen syyslomat ovat alkaneet ja tarjoavat monille perheille mahdollisuuden pieneen hengähdykseen. Osassa lapsiperheistä syysloma tuottaa päänvaivaa, jos vanhemmilla ei ole mahdollisuutta olla samaan aikaan lomalla. Aika ajoin syysloma kerääkin vanhemmilta myös kritiikkiä.
Opettajille syysloma tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden hengähtää kesken pitkän syyslukukauden. Opettajien työkuorma on lisääntynyt jatkuvasti, ja useiden kyselyiden mukaan ammattikunnan jaksaminen on koetuksella. Korona-aika ja poikkeusolot rasittivat opettajia erityisen paljon, mutta väsymys on tasaisesti lisääntynyt vuosien saatossa kaikilla koulutusasteilla.
Lähes neljännes perusopetuksen oppilaista saa tehostettua tai erityistä tukea. Ryhmäkoot ovat kasvaneet, vaikka tuen tarpeessa olevia lapsia on samaan aikaan integroitu yleisopetuksen luokkiin. Läheskään aina erityisopettajaa ei ole saatavilla, vaikka se on ollut integroidun opetuksen ajatus. Suuret ryhmäkoot, opetustyön vaativuus ja lisääntynyt byrokratia kuormittavat opettajia erityisesti. Kiireinen tunnelma luokassa rasittaa myös lapsia ja vaikuttaa koko luokan ilmapiiriin.
Tällä vuosituhannella jokainen Suomen hallitus on leikannut opetuksesta. Viime viikolla selvisi, että suomalaisten nuorten koulutustaso on pudonnut alle OECD-maiden keskitalon. Tulos on hälyttävä.
Suomen vahvuus on ollut koulutuksen tasa-arvo ja laadukas opetus varhaiskasvatuksesta lähtien. Lapset voivat kulkea itsenäisesti kouluun ja saavat koulussa lämpimän ruoan. Tämä on globaalissa mittakaavassa täysin poikkeuksellista.
Oppimisen pitää olla motivoivaa, sopivasti haastavaa ja tapahtua myös ilon kautta. Se ei tarkoita pelkästään lasten viihdyttämista tai pelillisyyttä opetuksessa. Työrauhasta ja perusoppimisesta on pystyttävä pitämään kiinni. Se vaatii asialliset resurssit.
Suomen kokoisella pienellä maalla ei ole varaa hukata yhtään oppijaa ja tulevaisuuden osaajaa.