Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Keskustan kannatus ei taida kääntyä pikkutempuilla

Keskusta on kärsinyt pitkästä kannatuskriisistä. Tuoreet kannatusmittaukset lisäävät tuskaa: kymmenen prosentin haamurajan alittaminen on enää ajan kysymys.

Keskiviikkona julkaistu Helsingin Sanomien mittaus lupaa keskustalle 10,4 ja parin viikon takainen Ylen mittaus 10,3 prosentin kannatuksen tulevissa eduskuntavaaleissa. Kumpikin luku on mittaushistorian alhaisin.

Kun moninkertainen pääministeripuolue taistelee gallup-sijoituksista vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa, moni vanha peruskannattaja tuntee tuskaa. Puolueen kannalta pahinta on, että melkein kaikki temput kehityksen kääntämiseksi on jo tehty: puheenjohtajia on vaihdettu, aluepolitiikkaa yritetty palauttaa, hallitustyötä kriisiytetty ja vihreiden kanssa harrastettu pitkittynyttä identiteettipoliittista nyrkkeilyä.

Keskustassa trendi on ollut alaspäin kevään 2015 eduskuntavaaleista lähtien. Viime talven aluevaalit ja sitä edellisen kevään kuntavaalit nytkäyttivät käyriä vähän ylöspäin, mutta kokonaiskuva on lohduton. Näyttää siltä, että taktisilla tempuilla puolueen kurssi ei käänny. Puolueen pitäisi pystyä päättämään, mitä on.

Tuoreissa mittauksissa kokoomus jatkaa selvässä kaulassa. Suurimman puolueen paikka ja pääministeriys siintävät jo mielessä. Pelko mahdollisuuksien tyrimisestä leikannee avausten räväkkyyttä.

Perussuomalaiset näyttää nostavan suosiotaan kohti vaaleja. Pääministeripuolue SDP on saanut pidettyä kannatuksensa hämmästyttävän vakaana, eikä loppukesän kohina pääministerin ja puoluejohtajan Sanna Marinin ympärillä ole laskenut puolueen suosiota.

Vaalit ovat jo niin lähellä, että ne leimaavat kaikkea politikointia. Viiden kuukauden päästä ollaan jo kampanjoiden loppusuoralla.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä asetelmia katsellaan siinä valossa, että paikkamäärä vähenee kahdella ja edustajia valitaan enää 15. Suuri osa ehdokkaista on jo tiedossa, mutta listojen viimeisiä paikkoja vielä täytellään.

Paikallisesti kyse on paitsi puolueiden myös seutujen ja yksittäisten ehdokkaiden välisestä taistelusta.

Gallupeja katsellessa ja asetelmia pohdittaessa on hyvä muistaa, että vaaleja käydään nyt täysin poikkeuksellisessa tilanteessa. Naapurissa soditaan. Muutokset maailmassa ja ihmisten ajatuksissa voivat tapahtua hyvinkin nopeasti, kuten on tänä vuonna voitu nähdä.