Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Jengirikollisuus on kasvava ongelma – Haitallisen ilmiön eteneminen on pysäytettävä

Suomessa toimii nykyisin lukuisia katujengejä, ja niissä on yhteensä jäseniä noin 200. Jäsenistä 90 prosenttia on täysi-ikäisiä ja 95 prosenttia ulkomaalaistaustaisia.

Rikosten määrä on lisääntynyt, ja erityisesti nuorten tekemien väkivaltarikosten määrä on kasvanut rajusti samalla kun rikokset ovat raaistuneet.

Väkivaltaa ihannoidaan, kynnys sen käyttöön on laskenut ja rikokset yhä useammin kohdistuvat myös ulkopuolisiin. Suomi on Ruotsin tiellä, ja on selvää, että tämän haitallisen ilmiön eteneminen on pysäytettävä.

Suomessakin on jo nähty oikeuslaitokseen kohdistuvia uhkatilanteita, ja vankiloiden henkilökunnan uhkailu ja kiristysyritykset ovat arkipäivää. Poliisia uhkaillaan ja haastetaan yhä useammin.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on laatinut ministeri Maria Ohisalon (vihr.) johdolla sisäisen turvallisuuden selonteon, mutta siinä ei juurikaan huomioida järjestäytynyttä rikollisuutta tai rikollisjengejä. Kokoomus ja muut oppositiopuolueet vaativat perusteellisempaa käsittelyä, jossa olisi realistisella tavalla huomioitu vallitseva tilanne, mutta tätä ei kuunneltu.

Jengirikollisuus on kitkettävä pois. Siihen ei ole olemassa yksittäistä patenttiratkaisua vaan tarvitaan useita eri keinoja.

Poliisien määrä on lisättävä aluksi vähintään 8 000 poliisiin ja rahoitus turvattava pitkäjänteisesti. Poliisin, sosiaalitoimen, terveystoimen ja nuorisotoimen yhdessä tekemää ankkuritoimintaa pitää vahvistaa.

Rikoslakiin tulee lisätä jengirikollisuus koventamisperusteeksi. Krp:n vetämää Exit-toimintaa, jolla autetaan irtautumaan jengeistä, tulee laajentaa.

Ampuma-aserikoksien rangaistuksia on kovennettava merkittävästi erityisesti törkeiden rikosten osalta. On tunnustettava, että jengi-ilmiö on osaltaan kytköksissä epäonnistuneeseen maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaan. Näihin tarvitaan korjaavia toimia.

Pidemmällä ajalla suotuisia vaikutuksia tuovat lastensuojelun ja nuorisopalveluiden resurssien kuntoon saaminen. Myös nuorten mielenterveystyöhön on panostettava ja annettava terapiatakuu.

Suomi on Venäjän aiheuttamassa vaikeassa turvallisuustilanteessa osoittanut esimerkillistä yksituumaisuutta. Jos samalla tavalla puhalletaan yhteen hiileen myös jengirikollisuuden torjunnan suhteen, saamme ongelman ratkottua.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja (kok.).