Itärajalle aletaan rakentaa aitaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) keskusteli aidan rakentamisesta ja muusta turvallisuustilanteesta eduskuntapuolueiden kanssa tiistaina iltapäivällä. Eri puolueiden edustajat vakuuttivat vankkaa tukeaan rakentamiselle. Oppositiopuolueet hoputtivat tekemään päätöksiä nopeasti. Hallituspuolueet korostivat parlamentaarisen yksituumaisuuden tärkeyttä.
Keskustelu aidan rakentamisesta lähti liikkeelle toden teolla, kun Rajavartiolaitos esitti aitaa laittoman maahantulon estämiseksi. Rajavartiolaitoksen arvion mukaan aitaa tarvittaisiin 130–260 kilometriä. Rajavartiolaitos sijoittaisi aidan pääosin Kaakkois-Suomen rajavartioston alueelle. Ensimmäiseksi tänne rakennetaan muutaman kilometrin pilottiaita.
Lähes seitsemän vuotta sitten Pohjois-Suomen rajanylityspaikoille saapui Venäjältä satoja turvapaikanhakijoita. Pakolaisvirtoja on pidetty yhtenä todennäköisenä Venäjän hybridivaikuttamisen välineenä, jonka avulla se synnyttää eripuraa rajanaapureidensa kanssa.
Suuri poliittinen yksimielisyys aidasta kertoo siitä, että Venäjä on synnyttänyt Suomeen vankan turvallisuuspoliittisen yksimielisyyden. Suomen Nato-jäsenhakemukselle syntyi pikatahtiin laaja tuki. Puolustusvoimille on annettu yksimielisesti lisää rahaa kansallisen puolustuksen kehittämiseen.
Suhtautuminen Venäjään on nyt täysin erilaista kuin vielä vuosi sitten. Nyt Venäjää pitävät vakavana uhkana käytännössä kaikki puolueet ja kansanedustajat. Puolueiden on helppo suunnata rahaa puolustusvoimille ja rajan valvontaan, koska kansalaisten tuki maanpuolustukselle on nyt ennätyksellisen korkealla.
Raja-aidan rakentamiseen liittyy paljon symboliikkaa. Aita sulkee omalla tavallaan Suomen ja Venäjän suhteiden aikakauden, johon ovat kuuluneet yhteistyö ja ystävällisyys. Venäjän raakalaismainen sota Ukrainassa lopetti tuon aikakauden. Aita kertonee omalta osaltaan siitä, että Venäjä vaikeutti toiminnallaan myös omien kansalaistensa arkea. Itsestään selvänä pidetty ostosmatkailu päättyi jo Imatran ja Lappeenrannan seudulla.