Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Vuoksen ylittävä riippusilta on hieno idea, mutta paikka on väärä

Uutisvuoksessa kerrottiin koko sivun kokoisessa ilmoituksessa (2.10.2022), kuinka Imatran kaupungin ikuisuusprojekti – Vuoksen kehittäminen – on edennyt eri hankkeiden avulla vuodesta 2005 alkaen. Ei käy kieltäminen, etteikö olisi saatu paljon aikaan ”ilmaisen” rahan turvin.

Ilmoituksen otsikossa viitattiin tulevaisuuden hankkeisiin: riippusiltaan ja luonnontilaiseen virtaan. Ensin mainittu on suunniteltu vanhan koskiuoman alapuolisen vesialueen yli, jälkimmäisessä lienee kysymys vanhan koskiuoman pysyvästä vesityksestä.

Kaupunkilaisena haluan tuoda esiin omat näkemykseni molemmista hankkeista.

Vuoksen ylittävä riippusilta on hieno idea, mutta sillan paikka on mielestäni väärä. Ymmärrettävistä syistä perustelut sillan sijainnille on valittu pelkästään matkailun ja harrastusten tarpeet huomioiden. Näistä näkökulmista katsoen sillasta ei olisi juurikaan hyötyä kaupunkilaisten arjessa.

Ehdotukseni on, että riippusilta koskiuoman yli jätetään rakentamatta. Sen sijaan kaupungin tulisi suunnitella ja toteuttaa kevyen liikenteen riippusilta, jonka sijaintipaikka Vuoksen yli olisi Koulukadun jatkeena olevan Kotipolun kohdalla. Vuoksen itäpuolella kulkureitti sillalta voitaisiin yhdistää Pillinpolkuun. Tämä riippusilta palvelisi meitä kaupunkilaisia paljon paremmin kuin nyt suunnitteilla oleva silta.

Vanhan koskiuoman pysyvä vesitys on ollut tuon tuosta esillä. 2000-luvun alkupuolella järjestettiin Valtionhotellissa Etelä-Karjalan Instituutin johdolla seminaarikin, jossa asiaa käsiteltiin.

Vesityksestä on puhuttu sen jälkeenkin ja vaikuttaa siltä, että asian puolesta puhujat eivät ole ainakaan vähentyneet.

Kun tänä päivänä katsomme ympärillemme, huomaamme, että energia-asiat ovat tunnetusta syystä nousseet pinnalle aivan uudella tavalla.

Keskustelun keskiöön on noussut huoli siitä, kuinka sähköä riittää, kuinka sähköverkon ylläpito ja sähkönjakelu pystytään poikkeavissakin oloissa turvaamaan ja monet muut näihin liittyvät asiat.

Tätä taustaa vasten on suorastaan näköalatonta, jos vesivoimalla tuotettavan sähkön ”raaka-aine” halutaan, vaikkapa vain vähäisessä määrin, tuhlata toisarvoisiin tarkoituksiin.