Ruokolahden kunnanjohtajakiista saadaan vihdoin päätökseensä, kun Anu Sepposen potkut saavat lainvoiman. Kesällä määräaikaiseksi kunnanjohtajaksi valitun Jukka-Pekka Bergmanin virka voidaan nyt vakinaistaa.
Imatralla odotetaan vielä hallinto-oikeuden päätöstä Ari Lindemanin potkujen laillisuudesta ennen kuin Matias Hildenin kaupunginjohtaja-tittelistä voidaan pudottaa vt. pois.
Sekä Ruokolahdella että Imatralla johtajavalinnat menivät pahemman kerran pieleen. Riitely sai valtakunnallistakin julkisuutta eikä varmasti kohentanut kuntien imagoa. Voittajia tässä sopassa ei ollut, ainoastaan häviäjiä.
Kukaan ei voi haluta, että samanlainen riitely toistuu, joten virheistä on opittava. Päättäjien on sitouduttava hoitamaan jatkossa johtajavalinnat niin, ettei niistä seuraa kuntademokratiaa ja kuntalaisten luottamusta horjuttavaa politikointia ja pitkiä oikeusprosesseja.
Inhimillisesti ajatellen sekä Sepponen että Lindeman joutuivat kohtuuttomaan tilanteeseen. Täydellisessä umpikujassa ei ollut muuta mahdollisuutta kuin purkaa heidän virkasuhteensa ja aloittaa jälleenrakennus puhtaalta pöydältä.
Molemmissa kunnissa virkaan löydettiin pätevät henkilöt, jotka kelpasivat kaikille poliittisille ryhmille. Heillä on mahdollisuus onnistua työssään edeltäjiään paremmin, koska repivän riitelyn jälkeen myös päättäjät ovat halunneet sitoutua rakentavan yhteistyökulttuurin luomiseen. Imatralla valtuustosalin seinälle jopa ripustettiin yhteiset pelisäännöt muistuttamaan tästä.
Vallankäyttöä hämärtävä, kulisseissa tapahtuva junttaus ja vastapuolen kampitus eivät ole tätä päivää. Päätösten kriittinen tarkastelu päivänvalossa eli avoimuus sekä vastapuolen arvostava kohtaaminen ovat. Tällaista kulttuuria ihan jokainen voi omalla käytöksellään edistää, ja siitä seuraa varmasti myös parempia päätöksiä kuntalaisten kannalta.