Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Imatra sykkii rajan tahdissa

Stalin otti Enson, jota Puna-Armeija ei vallannut. Tällä oli suuri vaikutus Imatran tulevaisuuteen. Imatrasta tuli rajakaupunki.

Raja on merkinnyt kosketusta hyvää ja pahaan. Vanha raja on kaipuun raja ja muistutus epäoikeudenmukaisuudesta.

Kylmän sodan aikainen raja veti uteliaita. Haluttiin nähdä vilaus piikkilangoin aidatusta paratiisista, josta ihmisiä pakeni henkensä uhalla. Poliittiset julisteet, joissa kerrottiin puolueen asettamien tavoitteiden ylittämisestä, olivat valetta.

Raja kirvoitti mielikuvituksellisiin suorituksiin. Rohkeimmat kävivät viinan vahvistamina metsän kautta naapurissa.

Svetogorskin paperi- ja sellutehtaan rakentaminen alkoi 1970-luvulla. Tilapäinen rajanylityspaikka avattiin 1972.

Paljon vettä virtasi Vuoksessa ennen kuin ylikulkupaikka avautui kansainväliselle liikenteelle.

Pelottaako imatralaisia rajan läheisyys? Ainakaan sitä ei myönnetä, vaikka sisimmässään tunnettaisiin. Pelko elää lännessä. On kuitenkin yksi poikkeus: 1990-luvun nälkäpakolaisuus, joka ravisteli koko läntistä Eurooppaa.

Pelättiin satojen tuhansien venäläisten ryntäävän Suomeen. Pahimmissa uhkakuvissa Venäjällä syttyisi sisällisota, maa hajoaisi ja aseellisia joukkoja tulisi myös Suomen puolelle.

Tämä on tuttu skenaario tänään. Venäläinen hallinto koetaan vastenmieliseksi. Venäjän pehmeä voima ei ole purrut Imatralla. Venäläisiin suhtauduttiin ennen raakalaismaista sotaa neutraalisti. Monille kanssakäymiseksi riitti, kun otettiin rahat pois.

Ukrainan sota on paljastanut Venäjän iljettävimmät piirteet. Ne eivät unohdu koskaan.

Rajan avauduttua Imatrallakin elettiin pilvilinnassa ja haaveiltiin pikavoitoista. Neuvostoliittoa ei tunnettu lainkaan.

Imatrasta luotaisiin keskus, josta logistiset virrat johtivat kaikkiin suuntiin. Rutiköyhän Svetogorskin kanssa perustettiin kaksoiskaupunki. Pelkolaan tuli perustaa vapaakauppa-alue ja Svetogorskiin läntinen autotehdas.

Naapurin yhteiskunnallinen kehitys ja kulttuurien erilaisuus veivät pohjan hankkeilta. Tärkein saavutus oli Pelkolan avautuminen kansainväliselle liikenteelle.

Venäläisten tavaranälkä näkyi pian Imatralla. Syntyi erikoisliikkeitä, jotka tarjosivat imatralaisille tuotteita, joita aiemmin piti hakea kauempaa.

Väliin halutaan unohtaa, että teollisuus on Imatran kivijalka. Kaukopää irtautui idänpuusta yllättävän juohevasti. Hienoa. Bensanhakureissut jatkuvat. Tarkoitus pyhittää keinot.

Imatra on muuttunut sottaisesta idän kaupungista pikkunätiksi länsikaupungiksi. Imatran identiteetti ohjatkoon tulevaa. Meille riittää tämän kokoinen kaupunki. Ulkonäköä on syytä edelleen ehostaa.

EU-rajasta tulee myös Naton raja. Kallis esteaita ei ole pelkästään tämän ilmentymä.

Imatran tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa, muodostuuko rajasta jännitteinen sotilaallinen vastakohtien vaiko rauhanomaisen kanssakäymisen raja.

Kirjoittaja on imatralainen eversti evp.