Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyvinvointialueen johtoon on tarjolla kovia osaajia kotikentältä ja kauempaakin

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtajan tehtävät kiinnostivat laajasti alan ammattilaisia. Kuuteen johtajantehtävään tuli yhteensä 59 hakemusta. Hakijoiden joukossa on alueelta ja Eksotesta tuttuja ammattilaisia. Myös ulkopuolisten hakijoiden kaarti vaikuttaa paperilla kovalta. Maanantaina päättynyt haku kertoo, että päätös laittaa johtajavirkoja avoimeen hakuun oli oikea. Hyvinvointialueen menestyksen kannalta on olennaista löytää mahdollisimman pätevät ihmiset vastuullisiin tehtäviin.

Hyvinvointialueen johtajana elokuussa aloittanut Sally Leskinen on lähtenyt liikkeelle tarmokkaasti. Leskinen ei ole kainostellut asettaessaan tavoitteita. Hän on puhunut niistä julkisesti. Leskisen visioissa Etelä-Karjalan hyvinvointialue haluaa tuottaa laadukkaita palveluja asukkaille. Palvelujen takana Leskisen visioissa on Suomen hyvinvoivin henkilöstö. Eksoten sisältä onkin kuulunut kiitoksia Leskisen toiminnasta. Uudet tuulet puhaltavat.

Yllätyksettömästi johtajien määrää on kritisoitu toriparlamenteissa. On muistettava, että hyvinvointialue on maakunnan ylivoimaisesti suurin työnantaja. Se työllistää 6 000 ihmistä. Hyvinvointialueen budjetti on yli 500 miljoonaa euroa.

Johtamisen merkitys on valtaisa, kun asiantuntijoiden muodostamaa massiivista organisaatiota pyritään kehittämään samaan aikaan laadukkaaksi ja tehokkaaksi. On vaikea uskoa, että hyvinvointialueen johtoryhmän kokoa olisi paisuteltu. Pikemminkin ääneen lausutut tavoitteet puhuvat päinvastaista. Hallintoa ei haluta lihottaa työntekijöiden määrän kustannuksella.

Kun hakijajoukkoa katsoo, on edessä aito valintatilanne. Kaikkiin johtajavirkoihin on vaihtoehtoja. Leskinen ja muut valitsijat miettinevät, ketkä muodostaisivat parhaan kokonaisuuden. Voi olla, että lopullisessa johtoryhmässä on alueelta jo ennestään tuttuja nimiä. Kuitenkin myös ulkopuolista näkemystä selvästi halutaan.

Johtajavalinnat on tarkoitus tehdä nopeasti. Hyvinvointialue aloittaa vuoden alussa. Aluehallitus aikoo käsitellä valintoja jo marraskuun puolivälissä. Kuukauden sisällä kärkiehdokkaat käyvät haastatteluissa ja soveltuvuustesteissä. Valintojen rakenne vaikuttaa hyvältä. Sattumille ei haluta jättää sijaa.