Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Pimeä kausi alkaa, on aika ottaa heijastimet käyttöön

Valtakunnallista heijastinpäivää vietettiin lauantaina 1. lokakuuta. Heijastin on Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan suosituin ja käytetyin turvavaruste heti turvavyön jälkeen.

Taajamissa ajetaan pimeän aikaan lähivaloilla. Silloin autoilija havaitsee heijastimettoman jalankulkijan vasta noin 25 metrin päästä. Lähivaloilla heijastin näkyy kuitenkin 100–200 metrin päähän.

Kävelijä voi ennakoida ja tuoda lisää vuorovaikutusta liikenteeseen laittamalla pimeän aikaan liikkuessaan heijastimen tai mieluummin kaksi.

Samoin autoilijan on varmistettava valojen toimivuus ja sopeutettava nopeus turvalliseksi yhä pimeneviin ajo-olosuhteisiin.

Myös autoilijasta tulee jalankulkija, kun hän poistuu autosta – ja pimeällä tarvitsee heijastimen.

Koko maassa jalankulkijoiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista puolet sattuu pimeinä talvikuukausina eli loka-tammikuun aikana.

Alkusyksystä valmistuneen Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman tavoitteena on, ettei kenenkään tarvitsisi kuolla liikenteessä.

Tavoite on kova, mutta sen toteutumiseen voimme kaikki vaikuttaa jokainen omalla toiminnallamme.

Aloitetaan siitä, että hankitaan kunnolliset heijastimet ja käytetään niitä. Huolehditaan myös, että läheisillämme on pimeän aikaan asianmukaiset heijastimet käytössä.

Kirjoittaja on Liikenneturvan yhteyspäällikkö.