Terveydenhoito on kriisissä. Uutiset kertovat tuntikausien jonoista päivystyksissä ja ylikuormittuneista osastoista. Potilasturvallisuuden pelätään vaarantuvan Etelä-Karjalassakin.
Eksote kärsii alati pahenevasta hoitajapulasta. Vuodessa on irtisanoutunut aiempaa enemmän hoitajia ja muuta henkilökuntaa.
Uusimman uutisen mukaan Eksote joutuu perumaan leikkauksia. Etelä-Karjalan keskussairaala perui viime viikolla 12 leikkausta osastojen ylikuormituksen ja hoitajapulan takia.
Hoitajapulaa pahentavat entisestään muun muassa koronan aiheuttamat sairauspoissaolot sekä hoitajaliittojen ylityö-, vuoronvaihto- ja tilapäisen siirron kiellot.
Pakon edessä Eksote on ryhtynyt selvittämään, kuinka henkilöstöpako saadaan loppumaan. Tänä syksynä sairaanhoitopiiri selvittää, miksi väki irtisanoutuu ja mitä asialle pitäisi tehdä. Eksoten mukaan työnantaja- ja työntekijäpuolet käyvät "syvällisiä keskusteluja", joiden tavoitteena on rakentaa avoimempaa vuoropuhelua ja etsiä ratkaisuja.
Yhdeksi isoksi syyksi irtisanoutumisille työntekijäpuoli nimeää hoitajien jaksamisongelmat. Huomiota pitäisi kiinnittää työkuviin ja oikeudenmukaiseen palkkaukseen.
Työn pakkotahtisuus karkottaa alalta myös opiskelijat. Kukaan ei jaksa tehdä työtä, jos jatkuvasti on tunne, ettei sitä ehdi tehdä kunnolla.
Työvoimapula vaivaa myös muita aloja. Jokaisella työpaikalla on syytä katsoa peiliin ja kysyä, millainen ilmapiiri meillä on ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Suuri tekijä näkyy kustakin peilistä.
Kaikkien psykologian nykyoppien mukaan keskeistä jaksamisen kannalta on ihmisen tunne siitä, että hän hallitsee omaa elämäänsä. Työhyvinvointia lisää se, että tekijä kokee voivansa vaikuttaa työnsä sisältöön. Myös terveydenhuollossa henkilöstöä pitää kuulla siinä, millaiset työkäytännöt ovat fiksuja. Toimivilla työpaikoilla esihenkilön valtaa on annettu itseohjautuville tiimeille. Vallan mukana kasvaa myös vastuu. Holhoava ja käskevä johtaminen perustuu vanhanaikaiseen ihmiskuvaan. Hyvä johtaja ei edes käytä sanaa alainen, vaan puhuu kollegoista.
Arvostus on paljon muutakin kuin palkankorotus. Ensisijaisen tärkeää kaikissa ihmissuhteissa on tunne siitä, että tulee kuulluksi ja nähdyksi.
Nykyään tunnetaitoja opetetaan jo päiväkodissa. Työpaikoilla muutoksen huomaa siitä, että nuorempi sukupolvi ei enää suostu samaan kohteluun kuin edeltäjänsä. Hyvällä työpaikalla ikävistäkin asioista uskalletaan puhua, kun kaikilla on turvallista olla. Työnilo, ammattiylpeys ja yhteishenki kulkevat käsi kädessä.