Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | On aika miettiä perusteellisesti, kuka ikääntyneitä hoitaa ja miten

Paheneva hoitajapula ja lakiin säädetty 0,7 henkilömitoitus ovat aiheuttaneet haastavan ja epäinhimillisen tilanteen nykyisessä terveydenhuollossa.

Heikkokuntoisia vanhuksia jää ilman sopivia hoitopaikkoja, päivystykset ovat ruuhkautuneita ja osa vanhuksista sinnittelee kotona ilman hoitopaikkaa.

Jopa palveluasumisen hoivakoteja on jouduttu sulkemaan hoitajapulan vuoksi, vaikka niissä olisi vielä runsaasti tilaa.

Marinin hallitus päätti kunnianhimoisesta hoitajamitoituksesta, mutta on jättänyt tekemättä käytännön toimenpiteet sekä korvamerkitsemättä riittäviä taloudellisia resursseja hoitajien määrän turvaamiseksi.

Lakiin määritellyllä henkilömitoituksella eli arkikielellä hoitajamitoituksella pyritään varmistamaan hoivatyötä tekevän henkilöstön riittävyys, jotta ammattilaisen työ kohdistuisi asiakkaiden tarpeisiin laadukkaasti ja turvallisesti siten, että hoitopalvelut toteutuvat päivittäisessä työssä.

Ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus ei saa johtaa asiakaspaikkojen vähentämiseen tai kotihoidon, omaishoidon ja kuntoutuksen pahenevaan hoitajapulaan.

Hoidettavien määrän kasvaessa ja nuorenpien ikäluokkien pienentyessä tulee miettiä perusteellisesti sitä, miten ikääntyneitä hoidetaan ja ketkä heitä hoitavat lähitulevaisuudessa.

Lisäksi täytyy tehdä vanhuspalveluiden perusteellinen kokonaisuudistus, missä laitoshoito, kotihoito sekä omaishoito uudistetaan ja mietitään myös muita vanhusten hoidon vaihtoehtoja. On tärkeää palauttaa kansalaisten luottamus vanhuspalveluiden laatuun, oikea-aikaisuuteen sekä riittävään saatavuuteen.

Vaadimme, että hallituksen tulee tehdä pikaisia uudistuksia sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Lisäksi tulisi harkita osaratkaisuna myös työperäisen maahanmuuton lisäämistä hoitajamitoituksen parantamiseksi.