Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ahdingossa Putinin puheet kovenevat – Suomen pitää jatkaa kylmän viileää linjaa

Presidentti Vladimir Putin toteutti keskiviikkona sen, mitä tiedettiin odottaa. Hän määräsi Venäjälle osittaisen liikekannallepanon.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osasi jo tiistaina YK:ssa puhuessaan kertoa, mistä tässä on kyse. Niinistö käytti pokerivertausta ja sanoi Venäjän laittaneen "all-in". Venäjä joutuu epätoivoisessa tilanteessa panemaan kaiken peliin.

Osittainen liikekannallepano tarkoittaa, että Venäjä hakee reservistä lisää sotilaita mukaan taisteluihin. Kun kyse on tavallisista venäläisistä, sota tulee nyt entistä näkyvämmäksi maan arjessa. Tähän saakka moskovalaiset ja pietarilaiset ovat voineet jatkaa elämäänsä ilman, että sotaa juuri huomaa.

Suomen kannalta liikekannallepano ei suoraan lisää mitään uhkaa.

Putinin hallinnon kannalta päätöksessä piileekin riski, ja siksi toimea on vältetty. Putinin asema ei ole niin betonoitu, että se kestäisi laajan keskiluokasta nousevan kritiikin. Venäjän retoriikan koventumisen voikin lukea juuri tässä valossa: hallitsijoiden vanha kikka on sepittää tarinoita ulkoisesta uhasta, jotta omat joukot pysyisivät uskollisina.

Merkille pantavaa on, että Putinin puheessa Venäjän vastustaja Ukrainan sodassa onkin koko länsi.

Suomessa ja kansainvälisesti on arvioitu tuoreeltaan, että Venäjän päätökset merkitsevät riskien ja arvaamattomuuden kasvua. Kukaan ei tiedä, mihin kehitys johtaa.

Samaan aikaan Venäjä on liittämässä lavastetuilla kansanäänestyksillä Ukrainan alueita itseensä. Asiasta tekee erityisen kylmäävää, että Venäjä doktriininsa mukaan suojelee alueitaan tarvittaessa ydinaseillaan. Keskiviikkona julkaistussa videoidussa puheessaan Putin suoraan uhkasi länttä ydinaseilla.

Nyt odotetaan, miten Venäjän harvat tukijat tähän suhtautuvat.

Suomen kannalta liikekannallepano ei suoraan lisää mitään uhkaa. On hyvä muistaa, että Suomen lähialueilla on nyt Venäjän joukkoja vähemmän kuin pitkiin aikoihin. Osittainen liikekannallepanokaan ei määriä kasvattaa. Venäjä tarvitsee joukot Ukrainan rintamille, jossa maa on viime aikoina ollut ottavana osapuolena.

Suomessa Venäjän koveneviin puheisiin pitää vastata kylmän viileällä linjalla. Hötkyily ei meitä auta. Suomen kannalta tärkeää on edelleen tukea Ukrainan taistelua. Samalla lännen yhtenäisyyttä täytyy puolustaa ja pitää myös omat rivit suorassa.