Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Ilmoitukset ovat ainoa keino estää lääkehoidon vakavia vaaratilanteita

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietettiin Suomessa asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä 17. syyskuuta. Tämän vuoden teemana oli lääkitysturvallisuus.

Koulutetut ja lääkeluvalliset hoitajat ovat keskeisessä asemassa turvallisen lääkehoidon toteutuksessa. Heillä on osaamista ja ymmärrystä yksittäisen potilaan ja asiakkaan lääkehoidon vaikutusten arviointiin sekä mahdollisten haittojen havaitsemiseen.

Kaikilla lääkehoitoa toteuttavilla hoitajilla tulee olla lääkelupa. Se on yksittäisen hoitajan osoitus siitä, että ylläpitää omaa ammattitaitoaan, hallitsee työtehtävät ja lääkehoidon toteuttaminen on turvallista.

Paheneva hoitajapula on kuitenkin johtanut siihen, että erityisesti sosiaalihuollon yksiköissä työnantajat eivät edellytä lyhytaikaisilta sijaisilta ja keikkalaisilta lääkelupia. Lääkeluvattomien määrän kasvaessa työvuorossa saattaa olla yksi tai ei ainuttakaan lääkeluvallista hoitajaa.

Tämä lisää lääkitysvirheitä ja muodostaa todellisen riskin lääkehoidon turvallisuudelle, kuormittaen samalla vakituisia hoitajia.

Virheitä ei voida koskaan kokonaan välttää inhimillisessä toiminnassa, mutta lääkitykseen ja hoitoon liittyvistä virheistä ilmoittaminen ja niiden käsittely pitäisi olla käytäntö jokaisessa työpaikassa.

Näin ei kuitenkaan ole vaan sekä ilmoitusten tekeminen että niiden käsittely vaihtelevat suuresti. Tiedossa on, että erityisesti kiireessä vaaratapahtumailmoituksia ei tehdä, jolloin virheet eivät tule tietoon ja suojausten luominen jäävät tekemättä.

Kannustan kaikkia hoitajia tekemään vaaratapahtumailmoituksia, koska vain ilmoituksia tekemällä voimme estää vakavia lääkehoidon vaaratapahtumia.

Maailman potilasturvallisuuspäivä on tärkeä muistutus ammattitaitoisten ja työssään arvostettujen hoitajien merkityksestä lääkehoidon ja hoidon turvallisuudelle.

Hoitajat seuraavat ja dokumentoivat hoidettavien vointia, välittävät tietoa voinnissa tapahtuvista muutoksista sekä osallistavat ja sitouttavat potilaat ja asiakkaat hoitoon.

Väestömme ikääntyessä tarve vain kasvaa. Huolehditaan yhdessä sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan tärkeimmästä voimavarasta, hoitajista. Arvostus turvaa riittävän määrän koulutettuja hoitajia.

Kirjoittaja on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja.