Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Syöpäseulonnat ovat tärkeitä – siksi jokaisen pitäisi myös osallistua, kun kutsu käy

Suomessa on seulottu rintasyöpiä 35 vuotta. Tilastojen mukaan seulontaan osallistuneiden kuolleisuus rintasyöpään on vähentynyt 28 prosentilla. Kohdunkaulan syövässä seulontojen merkitys on vielä paljon suurempi. Seulonta on vähentänyt kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä peräti 80 prosentilla.

Uusimpana aluevaltauksena aletaan seuloa suolistosyöpiä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kutsuu kaikki 60–68-vuotiaat seulontaan. Tässä seulonta toteutuu vaivattomasti. Eksote lähettää kutsun saaneille kotiin myös välineet ulostenäytettä varten.

Suomessa todetaan vuosittain noin 40 000 uutta syöpää. Vuoden jokaisena päivänä yli sata ihmistä saa syöpädiagnoosin. Kun väestö ikääntyy, syövän todennäköisyys kasvaa.

Syöpäseulontoja kohdennetaan niihin ryhmiin, joissa ennaltaehkäisevyys on tutkimusten mukaan parasta. Seulontojen vaikuttavuus on tilastojen valossa merkittävää. Seulontoihin panostettu euro tulee moninkertaisesti takaisin, jos sillä estetään vakavia syöpämuotoja tai kuolemia.

Syöpäseulontojen määrä kasvaa tulevaisuudessa. Jatkossa seulotaan myös eturauhas- ja keuhkosyöpiä. Myös syöpäseulontoihin kutsuttavien ikäjakaumaan on tulossa muutoksia.

Seulonnoilla pyritään ensisijaisesti vähentämään syöpäkuolleisuutta. Syövän varhainen havaitseminen voi säästää ihmisen raskailta hoidoilta, jotka heikentävät elämänlaatua olennaisesti.

Lääketieteen kehittymisen ansiosta syöpiä pystytään tänään hoitamaan paljon paremmin kuin takavuosina. Siitä huolimatta syövän hoitoennusteen kannalta on olennaisen tärkeää, että sairaus havaitaan mahdollisimman ajoissa.

Seulontakutsuun kannattaa ehdottomasti tarttua. On harmillista, etteivät läheskään kaikki kutsutut osallistu seulontoihin. Suomalainen yhteiskunta haluaa pitää huolta kansalaisistaan. Syöpien seulonta on huolenpitoa parhaimmillaan.

Kun ihminen sairastuu vakavasti, se koskettaa laajasti myös hänen läheisiään. Seulontoihin kannattaakin mennä myös inhimillisistä syistä. Seulonta säätää usein hengen lisäksi monelta inhimilliseltä kärsimykseltä.