Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valtiovarainministeriö povaa talouskasvun hyytyvän ensi vuonna, mutta taantumaa ei ennusteessa ole

Valtiovarainministeriö laskee Suomen talouskasvun hyytyvän ensi vuonna puolen prosentin tasolle. Pahempiakin ennusteita on kuultu. Nordea ennusti pari viikkoa sitten nollakasvua. Valtiovarainministeriö odottaa talouden kasvavan tänä vuonna 1,7 prosenttia, joten tahdin odotetaan hidastuvan ensi vuonna merkittävästi.

Talouskasvun jarruna on Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan aiheuttama hurja hintojen nousu. Inflaation odotetaan kohoavan tänä vuonna 6,5 prosenttiin. Se leikkaa huomattavasti tavallisten ihmisten ostovoimaa ja myös yritysten kannattavuutta. Kansalaisista eniten inflaatio koettelee ihmisiä, jotka lämmittävät kotinsa sähköllä. Yrityksistä tämä koettelee luonnollisesti teollisuutta, joka käyttää lähes puolet Suomessa kulutettavasta energiasta.

Valtiovarainministeriö on talouskasvun aikana usein toppuutellut suurempaa intoa. VM:n viranhaltijat ovat muistuttaneet toistuvasti, että hyvien aikojen jälkeen tulee hiljaisemman kasvun aikoja, mistä pahimmillaan seuraa lama.

Ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan hintojen nousu on jo leikannut tämän vuoden talouskasvua. Spolanderin mukaan ministeriön ennuste on maltillinen. Se ei povaa kriisiä, mutta ei "talous hyvältäkään näytä".

Julkiseen talouteen valtiovarainministeriö povaa kovia aikoja. Perustelut arviolle ovat tuttuja. Lainojen korot nousevat. Valtion vastuut takauksissa ja tuissa synnyttävät ankeaa näkymää. Kun takana on vielä koronapandemian synnyttämä terveydenhuollon hoitovelka, on julkisen talouden tilanne harmillisen kimurantti.

Suureen synkkyyteen ei pidä kuitenkaan taipua. Sota synnyttää globaaliin talouteen aina uusia mahdollisuuksia. Uusiutuvan energian markkinat ovat tästä oiva esimerkki. Suomalaisella osaamisella tämä toimiala voisi kasvaa parhaimmillaan uudeksi nokiaksi. Jos Suomi on eturintamassa johtamassa energiavallankumousta, on siitä syytä olla ylpeä. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävä työ voi olla taloudellisesti hyvin merkittävää.

Suomalaisen yhteiskunnan iskunkestävyys on lopulta hyvä. Suomi on eheä. Eheys nostaa kykyä kestää ajoittaisia ongelmia. Nyt sitä eheyttä tarvitaan.