Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Venäläiset ovat immuuneja demokratialle

EU kiristää venäläisten viisumien saantia osana pakotepolitiikkaa Venäjän julman hyökkäyksen vuoksi.

Jotkut arvostelevat päätöstä, koska länteen päässeet ovat muka suurempi uhka diktaattorille kuin maahan eristetyt. Suurta puppua.

Miljoonat venäläiset ovat 1990-luvulta alkaen käyneet lännessä ostoksilla, hankkineet taloja ja huviloita, panneet lapsensa yliopistoihin ja sijoittaneet rahansa läntisiin pankkeihin. Harva on saanut demokratiatartuntaa.

Demokratialla on huono maine. Stalinin arvostus kasvaa, ja Putiniakin kannattaa yli 80 prosenttia haastatelluista.

Venäläiset pitävät kiristämistä vihamielisenä tekona. Niinpä tietenkin, kaikki mitä länsi tekee, on vihamielistä. Joku muu on aina syyllinen.

Lännessä uskottiin, että venäläiset kääntyvät sotaa vastaan, kunhan saavat oikeaa tietoa. Ei se tiedosta ole kiinni.

Harva länteen päässeistä uskaltaa edes puhua sodasta. Propagandamylly jauhaa, mutta kaikkia tietolähteitä se ei pysty tukkimaan.

Kun neuvostokauppaan tuli aikanaan kenkiä, tieto levisi kulovalkean tavoin ilman yhtäkään mainosta. Venäjällä hallitsija on aina päättänyt maan asioista ja kansalaiselle riittävät omat asiat.

Niin kauan kuin palkka sekä eläke juoksevat, ja leipää ja vodkaa riittää, tsaari saa tehdä mitä haluaa. Venäläisessä kerrostalossa asukkaita ei kiinnosta haiseva porraskäytävä. Kiinnostus alkaa oman oven sisäpuolelta.

On totta, että suut on tukittu rangaistuksin. Mutta jos miljoona ihmistä lähtisi Moskovan kaduille vaatimaan muutosta sotapolitiikkaan, hallitsija saattaisi kuunnella.

Venäläinen on isänmaallinen. Diktaattoria ei haukuta. Kyllä asiat jotenkin järjestyvät.

Venäläisten sietokyky on satojen vuosien aikana karkaistu. Muistelen kaihoten aikaa, jolloin sain tehdä 13 vuotta läheistä yhteistyötä hienojen venäläisten rajaupseerien kanssa.

Kirjoittaja on imatralainen rajaeversti evp.