Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Viljan hinnan putoaminen kurittaa ennestään tiukoilla olevia maanviljelijöitä, vaikka juuri päinvastainen olisi tarpeen

Hurjassa jamassa oleva taloustilanne tuntuu usein äärimmäisen epäoikeudenmukaiselta. Hyvästä esimerkistä käy viljan hintakehitys. Kun sota Ukrainassa uhkasi maailman viljansaantia, toivottiin kotimaahan mahdollisimman hyvää satokautta. Mitä sitten alkukesän jälkeen tapahtuikaan? Viljan hinta on laskenut parillakymmenellä prosentilla.

Viljan hintaa painaa alas maailmanlaajuinen markkinatilanne, jossa viljasta on ylitarjontaa. Vaikka eri puolilta maailmaa on raportoitu ennätyksellisestä kuivuudesta, ovat satokaudet olleet monin paikoin normaalia parempia. Suomessakin sadosta näyttää muodostuvan hyvä. Viljan hinta voi tulevaisuudessa jälleen nousta. Läheskään kaikilla viljelijöillä ei ole kuitenkaan riittävästi varastotilaa, ja siksi heidän on pantava sato myyntiin heti sen korjaamisen jälkeen.

Viljan hintakehitys kulkee vastavirtaan kovan inflaation kanssa. Kaikki muu kallistuu. Viljan tuotantokustannukset ovat nousseet dramaattisesti. Uutisvuoksen haastattelema maanviljelijä Petri Kuokka sanoi, ettei myy viljaa nykyhinnoilla.

Petri Kuokka on ihmeissään myös siitä, että viljasta tehtävän leivän hinta kohoaa samaan aikaan, kun sen raaka-aine halpenee. Kuokan kritiikki kohdistuu elintarviketeollisuuteen ja kauppaan, joita on arvosteltu aiemminkin, kun kotimaisen elintarviketuotannon tulevaisuuden ylle on noussut tummia pilviä.

Sota Ukrainassa on herätellyt maailmaa monella tavalla. Komponentteja valmistetaan pääasiassa Aasiassa. Ukraina on Euroopan vilja-aitta. Euroopan maat ovat olleet häkellyttävän riippuvaisia venäläisestä energiasta. Kriisi on voimistanut painetta kasvattaa omavaraisuutta merkittävästi.

Elintarviketuotannon turvaaminen Suomessa on äärimmäisen tärkeää. Suomi on pieni markkina-alue. Jos Suomi laiminlyö oman tuotantonsa, voi ruoasta tulla aidosti pula. Nyt spekuloidaan mahdollisilla sähkökatkoksilla. Se huolestuttaa edessä olevan talven alla. Ruoan loppuminen kaupoista olisi suoranainen katastrofi.

Suomalainen maatalous on ollut tiukoilla pitkään. Nyt sitä pitäisi tukea niin vahvasti, että hetkelliset markkinahäiriöt eivät lyö maatiloja polvilleen.