Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Valtion enemmistöomistajuutta on vähennettävä osakeyhtiöissä

Eduskunta käyttää toimivaltaa valtion edustajana kaikessa valtion omistuksessa, myös omistamissaan osakeyhtiöiden osakkeissa.

Nyt julkisuudessa on Fortum-energiayhtiö, josta valtio omistaa 51 prosenttia. Fortum on tuottanut hyvin viime vuodet, mutta nyt se on taloudellisessa kriisissä.

Lisäksi Fortum omistaa saksalaisesta Uniper-energiayhtiöstä 56 prosenttia. Uniper on myös taloudellisessa kriisissä.

Fortumin liikevaihto on 49 miljardia euroa, ja Uniperin yli kaksinkertainen Fortumiin verrattuna. Molemmat yhtiöt ovat tällä hetkellä tappiollisia.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sekä Fortumin että Uniperin tappiot olivat alkuvuonna 12 miljardia. Jos nämä yhtiöt eivät itse kykene rahoittamaan toimintaansa ja haluavat sitä jatkaa, tällöin omistajat ja muut sidosryhmät hoitavat tulevat velvoitteet, valtion osalta viime kädessä suomalaiset veronmaksajat.

Osakeyhtiöissä enemmistöomistajuus mahdollistaa vahvan päätäntävallan ja samalla suuren vastuun. 51 prosentin omistuksella valtio on enemmistöomistaja ja vahva vastuunkantaja Fortumissa ja Fortumin kautta myös Uniperissa.

Valituilta kansanedustajilta ei vaadita finanssitalouden tai yritystalouden asiantuntemusta. Kuitenkin he joutuvat lopulta päättämään valtion omistajan rooleista ja mahdollisista osakeyhtiöiden pääomien ja takauksien myöntämisistä niillä painoarvoilla, joita valtion omistusosuudet ovat.

Ehdotan, että jatkossa valtio pitäytyy vähemmistöosuuksissa omistamissaan osakeyhtiöissä. Se vähentää valtion vastuuta.

Kirjoittaja on imatralainen diplomi-insinööri.