Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ruotsin valtiopäivävaaleista povattiin tasaisia – niistä tuli suorastaan kimurantit, mikä nostanee häviäjän pääministeripuolueeksi

Ruotsin valtiopäivävaalien tulos ei ole vielä tarkasti selvillä. On kuitenkin selvää, että vaalitulos tekee tulevan hallituksen muodostamisesta todella kimurantin.

Suurin puolue on vaalien jälkeenkin nykyisen pääministerin Magdalena Andersonin johtama sosiaalidemokraatit. Puolueen kannatus nousee yli 30 prosentin, jossa kasvua edellisiin valtiopäivävaaleihin on 2,2 prosenttiyksikköä. Kannatuksen nousu on kova suoritus pääministeripuheelta, jonka suosiota lienee kasvattanut osaltaan Anderssonin johdolla synnytetty pikainen Nato-tie.

Andersson ei todennäköisesti jatka pääministerinä, sillä vasemmistoblokin yhteinen paikkamäärä valtiopäivillä jäänee 173:een. Oikeistoblokki on saamassa valtiopäiviltä 176 paikkaa. Perinteisesti Ruotsissa hallitukset muodostetaan vasemmiston tai oikeiston ympärille.

Oikeistoblokin sisällä kiinnostavaa on, että ruotsidemokraattien kannatus nousee yli 20 prosenttiin. Ruotsidemokraatit on vaalien suurin voittaja, ja se kasvattaa kannatustaan yli kolme prosenttiyksikköä. Maltillinen kokoomus kärsi vajaan prosenttiyksikön tappion. Sen kannatus jää 19 prosentin tuntumaan.

Ruotsidemokraattien kannatus on merkittävä. Se on kertoo siitä, että länsinaapurissa on tilaa oikeistopopulismille. Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson olisi vaalituloksen perusteella luonnollinen ehdokas hallituksen muodostajaksi. Näin tuskin käy. Muut puolueet karsastavat hallitusyhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Vaalitulos takaa vähintäänkin sen, että hallituksen synnyttäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tämä on tuttua Ruotsissa. Syyskuun 2018 valtiopäivävaalien jälkeen hallituksen muodostamiseen meni yli neljä kuukautta.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti myöhään sunnuntaina olevansa valmis muodostamaan hallituksen. Kristersson puhui muutoksen johtamisesta. Suurta hurraata näille ei kajauttanut edes oman puolueen väki. Kokoomuksen pääministerivimmaa hillitsee harmitus vaalitappiosta. Puolue on vasta kolmanneksi suurin, ja ruotsidemokraattien nousu suurimmaksi oikeistopuolueeksi ottaa koville. Huonosti sujuneiden vaalien jälkeen pitäisi vielä kantaa pääministerivastuuta.