Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Imatran seudun sähkön kirje tyrmistytti – Onko nyt oikea aika nostaa myös sähkönsiirron hintaa?

Istumme pian pimeässä ja kylmässä järsimässä lanttua, ja vessapaperikin on loppu. Sellaiselta talvi helposti näyttää, kun uutiset korkojen, ruuan ja energian hintojen noususta kylmäävät. Kuluttajien luottamus omaan talouteen on jo vajonnut historiallisen alas, kertovat tuoreet tutkimukset.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan paljasti lännen energiariippuvuuden – valtioiden ja sähköyhtiöiden virhearviot ja riskinotot – sekä syöksi sähkömarkkinat kaaokseen. Sitä hintaa maksavat nyt tavalliset imatralaisetkin.

Sekavassa tilanteessa Imatran seudun sähkö päätti lopettaa määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten myynnin kokonaan ja tarjoaa nyt vain pörssisähkösopimuksia, joissa hinta vaihtelee tunneittain. Ne hinnat ovat huidelleet pilvissä.

Imatran seudun sähkön toimitusjohtaja Ari Saukkonen arveli Uutisvuoksessa, että ylikuumentuneet sähkömarkkinat vaativat valtion ja EU:n väliintuloa, sillä tilanne on käymässä kestämättömäksi. Kenelläkään ei pian ole varaa maksaa sähkön kaltaisesta perushyödykkeestä. Pelkkä sähkön arvonlisänveron alentaminen on Saukkosen mukaan täysin riittämätön toimi.

Kansalaisten on lupa odottaa päätöksiä, toimitusjohtaja Saukkonen sanoi tiistaina.

Keskiviikkona yhtiön asiakkaat saivat jälleen uuden kirjeen, jossa samaan konserniin kuuluva Imatran seudun sähkönsiirto oy kertoi korottavansa verkkopalvelumaksujaan keskimäärin 7,5 prosenttia. Lokakuussa voimaan astuva hinnankorotus nostaa sekä perus- että siirtomaksua.

Korotus herätti imatralaisissa raivoa, sillä sähkösiirtomaksuja on jo ennästään arvosteltu kohtuuttoman suuriksi.

Energiansäästökampanja patistaa kansaa pienentämään huonelämpötilaa ja totuttelemaan viileämpiin suihkuihin. Turhasta tuhlailusta sietääkin luopua, mutta kylmässä suihkussa raivo voi kasvaa jopa yhteiskuntarauhaa uhkaavalla tavalla. Kansalaisilla onkin lupa odottaa yhteisvastuuta ja perusteltuja päätöksiä valtion lisäksi myös sähköyhtiöiltä.

On selvää, että sähköyhtiöt eivät tässä tilanteessa voi vetää välistä – pienintäkään epäilystä sellaisesta ei ole nyt varaa herättää, joten sähkönsiirtohintojen nostolle on nyt oltava todella hyvät perusteet.