Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | YEL-uudistuksen täytyy olla oikeudenmukaisempi ja perustua yrittäjän omiin ansioihin

Nykyinen hallitus ajaa ensi vuodeksi YEL-uudistusta yrittäjän eläkelakiin, mikä vaikuttaa toteutuessaan työtulon sekä mediaanipalkan määrittämisen perusteisiin.

Tulevassa uudistuksessa eläkemaksujen sitominen yrittäjän työpanokseen tai ammattinimikkeen mediaanipalkkaan on kuitenkin haasteellista.

Pienyrittäjät eivät usein laske työtuntejaan, joten työpanos on todellisuudessa suurempi kuin yrityksen tai yrittäjän maksukyky.

Yrittäjissä hallituksen suunnittelema YEL-uudistus on herättänyt huolta muun muassa nousevista yrittäjän eläkekustannuksista ja lisännyt jopa kyseisen uudistuksen vastustusta. Uudistuksen pelätään vähentävän jatkossa yrittäjyyttä sekä yleistä kiinnostusta yrityksen perustamiseen.

Kaakkois-Suomen Kokoomusnaisille on tärkeää, että yrittäjien eläketurvaa parannetaan sekä uudistetaan, mutta ei yrittäjyyden kannustimia heikentämällä tai yrittäjien kustannuksia lisäämällä. Yrittäjät ansaitsevat luotettavan ja itsenäisesti määritellyn eläkejärjestelmän, jossa maksettava eläkekustannus ei yksinyrittäjällekään olisi kohtuuton eikä eläke liian pieni.

YEL-uudistus heikentää myös esimerkiksi tasa-arvoa, koska monet pienyrittäjät ovat naisia ja toimivat naisvaltaisilla palvelualoilla, siivoojista kosmetologeihin.

Kaakkois-Suomen Kokoomusnaisten mielestä nykyinen yrittäjien eläkejärjestelmä kaipaa muutosta, mutta hallituksen ehdotettu malli ei vielä ole riittävä kokonaisuus.

Tulevan YEL-uudistuksen täytyy olla oikeudenmukaisempi ja perustua yrittäjän omiin ansioihin. Koronakriisi ja globaalit haasteet kasvattavat entisestään inflaatiota.

Yrittäjien haasteita ovat asiakkaiden ostovoima, yritysten kannattavuus sekä niiden maksu- ja kilpailukyky.

Kaakkois-Suomen Kokoomusnaiset pitää tärkeänä, että tulevaisuudessakin moni suomalainen pystyy edelleen hankkimaan elantonsa ja tulevan eläkkeensä yritystoiminnalla.

Näin luodaan suomalaiseen yhteiskuntaan lisää hyvinvointia ja vaurautta.

Kirjoittajat ovat Kaakkois-Suomen Kokoomusnaiset ry:n piirihallituksen jäsen (Saaristo) ja Kaakkois-Suomen Kokoomusnaiset ry:n puheenjohtaja (Myller).