Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sähkönhinnan seuraaminen on uusi kansalaistaito

Suomalaisia kehotetaan varautumaan sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoksiin talvella, ja Imatrallakin kaupunki miettii parhaillaan tapoja säästää sähköä. Yhtenä vaihtoehtona on katuvalojen sammuttaminen. Tuleva talvi tuntuu turvattomalta: kärvistelemmekö täällä pimeässä ja kylmässä?

Selvää on, että tuhlailevan sähkönkäytön aika on ohi.

Asiantuntijoiden mukaan normaali sähkömarkkina on murenemassa niin, että pian tarjolla voi olla vain pörssihintaista sähköä. Pörssisähkön hinta puolestaan rikkoo kaikkia haamurajoja ja lähentelee jo euron kilowattituntihintaa.

Moni edullisen sähkösopimuksen tehnyt on kiittänyt tuuriaan näillä suhdanteilla, mutta hekään eivät voi enää tuudittautua onneensa. Epävakailla sähkömarkkinoilla yhtiöt eivät kanna markkinariskiä asiakkaan puolesta loputtomasti, joten kukaan ei ole enää turvassa rajusti kohoavilta sähkölaskuilta. Halvat määräaikaiset sähkösopimukset ovat historiaa.

Uudessa tilanteessa jokaisen on kiinnitettävä huomiota sähkönkäyttötapoihinsa ja opeteltavia uusia. Tämä on tehtävä nyt paitsi oman talouden takia myös yhteisen hyvän eteen. Jos sähköstä on pulaa, kaikkien on osallistuttava yhteisiin säästötalkoisiin, jotta sähköä riittäisi mahdollisimman hyvin välttämättömiin toimintoihin.

Muun muassa aurinko, tuuli ja sade vaikuttavat tuotettavan sähkön määrään – ja hintaan. Kun sähköä ei synny eli siitä on pulaa, hinta pompsahtaa etenkin niinä päivän tunteina, kun sähkönkulutus yhteiskunnassa on suurta. Vanha vinkki halvasta yösähköstäkään ei enää aina päde. Tänä kesänä sähkö on jo ollut joinakin päivinä kallista läpi vuorokausien.

Oma sähkönkäyttö on jatkossa sopeutettava sähkömarkkinoiden toiminnan mukaan: pyykki pitäisi pestä ja sähkösauna lämmittää sellaisina aikoina, jolloin yleisessä sähkönkulutuksessa ei ole kysyntäpiikkiä ja jolloin sähkö on myös halvempaa. Jotta sähköä osaisi käyttää järkevästi, on tiedettävä sähkömarkkinoiden reaaliaikainen tilanne. Pörssisähkön päivittäisiä tuntihintoja voi seurata sähköyhtiöiden verkkopalveluissa tai kantaverkkoyhtiö Fingridin ilmaisella kännykkäsovelluksella.

On opeteltava seuraamaan pörssisähkönhintoja samalla innolla kuin sijoittajat seuraavat pörssikursseja. Se on uusi kansalaistaito, koska pistorasiasta tuleva sähkö ei enää ole itsestäänselvyys.