Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyvinvointi voi olla tulevaisuudessa merkittävä vetovoimatekijä – juuri siksi sitä pitää tavoitella

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen asetti Uutisvuoksen haastattelussa napakat tavoitteet. Hänen mukaansa hyvinvointialueella lähdetään tekemään asioita kunnianhimoisesti. "Tavoitteena on, että meillä on Suomen parhaiten voiva väestö ja onnellisimmat työntekijät". Uusi johtaja naulaa tietoisesti tavoitteensa julkisesti. Hän haluaa myös sitoutua niihin.

Tällaista ajattelua maakunta tarvitsee. Miksi kannattaisi tehdä töitä ollakseen keskinkertainen, kun paraskin on mahdollista? Etelä-Karjalan maakunta tarjoaa edelleen oivalliset puitteet hyvinvoinnille. On kaunis järviluonto, paljon metsää ja sopivasti tilaa. Kun katsoo eteläkarjalaisten sosiaalisen median sisältöjä, on luonto niiden pääosassa. Ympäristö on alueen ihmisille ylpeydenaihe.

Hyvinvointia tukee myös monipuolistuva elinkeinorakenne. Perinteinen metsäteollisuus on edelleen hyvin tärkeä alueen taloudelle. Teollisuus jättää alueella huikeasti veroeuroja, joilla hyvinvointia voidaan rakentaa.

Koulutustarjonta tuo maakuntaan nuoria aikuisia, joiden osaaminen on osa maan ja maakunnan tulevaisuutta. Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto on tulevaisuudentekijänä avainroolissa. Yliopiston ympärille on syntynyt paljon asiantuntijatyöpaikkoja. Niillä rakennetaan myös parempaa maailmaa, kun yliopiston maailmanlaajuisesti tunnustettu osaaminen jalostaa uusiutuvia energiamuotoja ja synnyttää niiden ympärille työtä.

Jospa Sally Leskinen näkee tämän alueen vahvuudet paremmin kuin kantaväestö, jonka uskoa tulevaan koettelee myös Venäjän sotaretki Ukrainaan? Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan vetoaakin tunteisiin, on syytä pitää mielessä faktat. Venäläisten ostosmatkailueurot hävisivät maakunnasta jo koronan takia. Sota varmisti sen, ettei niiden nopeaa palautumista maakunnan kauppojen, ravintoloiden ja hotellien kassoihin kannata odottaa nopealla aikavälillä.

Hyvinvointialue on maakunnan suurin työllistäjä ensi vuoden alusta lukien. Hyvinvointialueen työnantajakuva on tärkeä osa koko maakunnan imagoa. Leskisen tavoitteille ei kannata naureskella. Ne ovat tärkeitä ja oikeansuuntaisia avauksia merkittävältä vaikuttajalta.