Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Vanhuksia makuutetaan sairaaloissa, vaikka he pärjäisivät tehostetussa hoidossa

Lakisääteinen hoitajamitoitus on aiheuttanut ennennäkemättömän kaaoksen terveydenhoidossa. Jo lakia säädettäessä tiedettiin, että Suomesta puuttuu tuhansia hoitoalan ammattilaisia.

Nyt heikkokuntoiset vanhukset jäävät hoitajapulassa ilman hoitopaikkoja, vaikka hoivakodeissa on runsaasti tilaa. Yksistään yksityisillä hoivapalveluiden tuottajilla on tyhjillään 3 000 asiakaspaikkaa. Vanhukset sinnittelevät kotonaan ja hakeutuvat hädissään päivystykseen.

Heitä makuutetaan sairaaloissa, vaikka he pärjäisivät tehostetussa hoidossa. Päivystykset ovat ruuhkautuneet, ja sairaalapaikkoja ei ole tarjolla niitä oikeasti tarvitseville.

Suuri muutos edellyttää hyvää suunnittelua. Laki säädettiin varmistamatta sen käytännön toimivuutta ja resurssien riittävyyttä. Koulutuspaikkoja on lisätty liian myöhään ja hoitotyön työjakoa ohjaavaa sääntelyä on lähdetty muuttamaan vasta pakon edessä. Tällaiset toimenpiteet olisi pitänyt tehdä ennen lain velvoitetta.

Jottei tilannetta heikennetä entisestään, hoitajien riittävyys on varmistettava ennen kuin ensi kevääksi säädetty mitoituksen tiukennus otetaan käyttöön.

Suomen väestö vanhenee. Ennustamisen sanotaan olevan vaikeaa. Tässä tapauksessa se ei sitä ole: ikärakenne ja sen kehitys ovat tiedossa ja hoidon tarpeen lisääntyminen iän mukana on ennustettavissa.

Suuret sodan jälkeen syntyneet ikäluokat lähestyvät 80 vuoden ikää, jolloin hoidon tarve alkaa kasvaa. Jos tuota lähestyvää tarpeen kasvua ei huomioida ajoissa, terveydenhoito joutuu todellisiin vaikeuksiin. Suunnittelu asian hoitamiseksi on aloitettava välittömästi. Toivottavasti nyt herättiin todellisuuteen.

Vanhusten määrän kasvaessa ja nuorempien ikäluokkien pienentyessä herää kysymys, kuka meitä tulevaisuudessa hoitaa. Kun oma väki ei riitä, on turvauduttava ulkomaiseen työvoimaan. Näin on tehty jo muillakin toimialoilla.

Hoiva-alalla kielitaito nostetaan usein esille ongelmana. Parempi kuitenkin hyvä hoito oikealla asenteella, vaikka huonolla suomella tai englanniksi, kuin ei hoitoa lainkaan.

Kirjoittaja on kokoomuksen imatralainen kaupunginvaltuutettu.