Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kokoomus pysyy gallupkärjessä – Seuraavat kannatusmittaukset ovat jo mielenkiintoisempia

Helsingin Sanomat julkaisi kuluvalla viikolla puoluekannatusmittauksen.

Mittaus jäi julkisuudessa SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin juhlintaa esittelevän videon varjoon. Totta onkin, että seuraavat gallupit ovat mielenkiintoisempia.

Sanna Marinin johtama SDP oli HS-gallupissa kakkosena ja hienoisessa nousussa. SDP puhkaisi 20 prosentin rajan. Se on hyvä suoritus yli kolme vuotta vastuussa olleelta pääministeripuolueelta.

Puolue on saanut nostetta suositusta Marinista, joka on joutunut kaudellaan hoitamaan muun muassa koronakriisiä, Venäjän hyökkäyssotaan liittyviä asioita ja Suomen Nato-jäsenyyttä.

Vaikuttaako suuri julkinen kohu jatkossa Marinin suosioon ja sitä kautta SDP:n kannatukseen? Seuraako kohu pääministeriä syyskuussa työnsä aloittavaan eduskuntaan saakka?

Joka tapauksessa politiikan syksy käynnistyi odottamattomalla tavalla.

Gallupkärki on kokoomus, joka on pitänyt talousaiheita yllä. Sen kannatus on silti laskenut kevään ja alkukesän huippuluvuista. Tuolloin Nato-keskustelu kannatteli kokoomusta.

Perussuomalaiset oli gallupin selkein nousija, kun sen kannatus nousi 1,3 prosenttiyksikköä ja on nyt 16 prosenttia. Voi olla, että Nato-keskustelun aikana kannatusta kokoomukselle menettänyt puolue saa nyt kannattajiaan takaisin.

Keskusta kitkuttelee 11 prosentin kannatuksellaan neljäntenä. Siinä on laskua 0,6 prosenttiyksikköä. Keskusta on koko vaalikauden maksanut laskua yhteistyöstä vihreiden ja vasemmiston kanssa. Tämä peruskysymys ei ole muuttunut, vaikka puheenjohtajaakin on vaihdettu.

Kannatuskyselyt ehtivät muuttua vielä moneen kertaan. Vaalikausi on päättymässä, ja se näkyy syyskuussa eduskunnassa ensimmäisistä puheenvuoroista lähtien. Hallitusta on jo nyt odottamassa terveydenhuoltoon liittyvä kokoomuksen välikysymys.

Paljon muutakin voi tapahtua. Ukrainan sodan vaikutusten vuoksi talven tapahtumia ja puheenaiheita voi vain ennustaa.

Pahimmillaan Suomessa säännöstellään energianjakelua, elintarvikkeiden hinnat nousevat, työmarkkinoilla nahistelu jatkuu eikä koronaakaan ole kokonaan voitettu.

Tällaiset ihmisten arkeen vahvasti ulottuvat kysymykset vaikuttavat ensi kevään vaaleissa.