Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Turistiviisumien rajoittaminen on odotettu päätös, paine rajoittaa ostos- ja kauttakulkumatkailua kasvoi koko ajan

Suomi rajoittaa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää. Hallituksen päätöksellä turistiviisumeja myönnetään syyskuun alusta vain kymmenesosa nykyisestä. Viisumien myöntämistä kohdennetaan nykyistä tarkemmin. Etusijalla ovat jatkossa ne, jotka hakevat viisumia työn, perhesyiden tai opiskelun takia.

Hallituksen linjaus ei yllätä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kritisoinut ostos- ja kauttakulkumatkailua voimakkaasti. Viimeksi maanantaina Marin otti asiaan kantaa Pohjoismaiden pääministerien ja Saksan liittokanslerin Olof Scholzin välisessä tapaamisessa. Marin sanoi, ettei venäläisten lomailu ja matkailu Euroopassa ole oikein, kun maa käy sotaa Ukrainassa. Scholz puolestaan ei kannattanut viisumirajoituksia, koska hänen mukaansa kysymys on Putinin sodasta.

Saksan löperyys Venäjää kohtaan ei ole yllätys. Suomen selkeä päätös viisumien rajoittamisesta kertoo siitä, että poliitikot halusivat puuttua asiaan valtiollisena päätöksenä. Euroopan unionin yhteistä näkemystä viisumien myöntämiseen oli turha jäädä odottamaan. Scholzin lausunto kertoo siitä, että erilaisia mielipiteitä unionissa riittää.

Mikä sitten ajoi Suomen hallituksen tekemään rajoituspäätöksen? Suurin syy lienee kansalaismielipiteessä. Suomalaiset ovat selkeästi osoittaneet tukeaan Ukrainalle. Siksi Suomessa matkaileva venäläinen näyttäytyy suomalaisen silmin eri valossa kuin vaikkapa vuosi sitten.

Scholz höperehtii omiaan, kun hän puhuu Putinin sodasta. Hän unohtaa sen, että sodasta kärsii lähes jokainen ihminen maapallolla. Laajamittaiset sodan vaikutukset saattavat olla kriittisimmillään talvella, kun energiaa joudutaan säännöstelemään. Siksi olisi ihmeellistä, jos itsenäiset valtiot antaisivat venäläisen turismin jatkua niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sodan pitää tuntua myös ulkomaille halajavien venäläisten arjessa.

Hallituksen linjaus torppaa toivottavasti myös yksittäisten kansalaisten liian voimakkaat reaktiot venäläisiä matkailijoita kohtaan. Kun Putinin Venäjä rikkoo lakeja ja sopimuksia, Suomessa toimitaan kuten on säädetty. Viisumipäätös on tästä oiva esimerkki. Se syntyi oikeassa järjestyksessä.