Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ukrainan sota levisi Krimille, vaikka sitä ei Ukrainasta tai Venäjältä myönnetäkään

Historia näyttää aikanaan, tapahtuiko Ukrainan sodassa merkittävä käänne tiistaina. Tiedot Krimin niemimaalle Novofedorivkan sotilaslentokentälle tehdystä iskusta ovat olleet pitkin viikkoa epämääräisiä. Perjantaina Ukraina ei ollut ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Venäjän mukaan sotilastukikohdassa on tapahtunut räjähdyksiä.

Hyvin todennäköistä kuitenkin on, että Ukraina on onnistunut tekemään täsmäiskun Krimille. Jos tämä tieto varmentuu, Venäjän muutaman päivän erikoisoperaatioksi kaavailema sota naapurivaltiossa muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Tiedustelutietojen mukaan isku vahingoitti merkittävästi Venäjän Mustanmeren laivaston iskukykyä. Kun sota on muutenkin aiheuttanut Venäjälle suuria tappioita, on Novofedorivkan tappioiden vaikutus joka tapauksessa merkittävä.

Tuskin Kremlissä sekään kovin paljon ilahduttaa, että iskun tapahtuessa Krimillä oli paljon venäläisiä lomailijoita. Joidenkin tietojen mukaan venäläisiä on paennut sankoin joukoin Krimiltä. Osalle näistä ihmisistä sota saattoi näyttää todelliset kasvonsa. Ne ovat kaukana Kremlin propagandatehtaan synnyttämästä mielikuvasta.

Monelle eurooppalaiselle Krimin isku palautti mieleen vuoden 2014. Kun Venäjä valtasi tuolloin Krimin, länsimaissa torkuttiin ja kenties vähän kummasteltiin. Krimin miehityksen synnyttämät Venäjään kohdistetut pakotteet olivat kahdeksan vuotta sitten kovin lieviä. Liika sinisilmäisyys on tänään vaihtunut realismiin.

Vaikka iskun vaikutuksia sotaan ei vielä täysin tunneta, se muuttaa joka tapauksessa ajattelua. Ensinnäkin se kertoo siitä, että Ukraina haluaa puolustaa maataan laajasti. Se haluaa Krimin takaisin. Venäjällä isku aiheuttaa taatusti kiukkua. Venäjä on uhonnut vastaavansa lujasti, jos Ukraina iskee Krimille.

Sodan kuva on ollut koko ajan synkkä. Ukrainassa kuolee viattomia siviilejä, kun Venäjä iskee myös muihin kuin sotilaskohteisiin. YK:n mukaan vammaisten lasten tilanne Ukrainassa on heikentynyt. Vammaisia lapsia oli ukrainalaisissa laitoksissa 100 000, kun sota syttyi. YK:n mukaan osa heistä on sittemmin palautettu perheisiin, mutta vaarana on, että osa vammaisista lapsista joutuu ihmiskaupan uhreiksi. Järjettömän sodan hinta on järkyttävän suuri.