Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Ajoissa hoidettu yrityksen omistajanvaihdos turvaa palveluiden säilymisen

Etelä-Karjalan väestö ikääntyy reipasta vauhtia, ja niin ikääntyvät myös alueellamme toimivat yrittäjät. Tilastokeskuksen toimipaikkatilastosta voidaan arvioida, että maakunnassamme on noin 7 000 pienyritystä.

Etelä-Karjalan Yrittäjien jäsenkunnasta päätellen yli 60-vuotiaita on reilut 20 prosenttia, noin 1 500 yrittäjää. Tälle joukolle pitäisi lähimpien viiden vuoden aikana löytää jatkaja, jotta heidän tuottamansa palvelu tai tuote ei häviäisi Etelä-Karjalasta.

Osalla jatkaja on jo tiedossa, mutta suurimmalla osalla sellaista ei ole. Hukkaamme resursseja, jos entiset yritykset lopettavat ja luotamme, että tilalle syntyy uusia yrityksiä. Mitä pienempi taajama, sen epätodennäköisempää tämä on.

Hukkaamme resursseja, jos entiset yritykset lopettavat ja luotamme, että tilalle syntyy uusia yrityksiä.

Etelä-Karjalassa toimii matalan kynnyksen maksuton omistajanvaihdospalveluverkosto, joka auttaa yrittäjiä omistajanvaihdosasioissa.

Verkostoon kuuluvat Etelä-Karjalan Yrittäjien lisäksi Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy ja Wirma Lappeenranta, ProAgria Etelä-Suomen Lappeenrannan toimipiste, LAB -ammattikorkeakoulun Business Mill ja Yrityshautomo ja erityisesti puualan yrityksiin keskittynyt Metsäkeskuksen Lappeenrannan yksikkö.

Luopumista suunnitteleva yrittäjä voi ottaa yhteyttä keneen tahansa edellä mainituista tahoista ja saada maksutonta neuvontaa omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi. Tarvittaessa hänet ohjataan jonkun toisen verkostoon kuuluvan toimijan luo.

Neuvonta ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan heitä, jotka haluavat ostaa toimivan yrityksen ja jatkaa sen kehittämistä. Alueemme kouluilla on tässä merkittävä rooli kasvattaessaan opiskelijoista yrittäjämäisesti toimivia nuoria aikuisia.

Sitä asennetta tarvitaan nykyisin niin toisen palveluksessa työskennellessä kuin yrittäjäksi ryhtyessä. Alan vaihtajat ovat myös suuri potentiaalinen ryhmä ostamaan toimivia yrityksiä.

Edellä mainitut KEHY ja Wirma tarjoavat henkilökohtaista neuvontaa ja hyviä yrittäjäinfoja, joten tyhjin käsin ei tarvitse lähteä yrittämään.

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan Yrittäjien projektipäällikkö.