Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Suomalaisille lankeaa maksajan osa, jälkipolvia käy sääliksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra esittää huolensa kansalaisten monien elinkustannusten noususta (Suomenmaa 3.8.).

Muun muassa perheitä uhkaa tuhansien eurojen sähkölaskujen nousu. Tähän ratkaisuna Purra ehdottaa, että kotitalouksien sähkövero laskettaisiin EU:n sallimaan minimiin.

Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Espanjasta. Espanja muun muassa käyttää valtion varoja noin 15 miljardia euroa sähkön, maakaasun ja polttonesteiden hintojen hillintään, suoraan tukeen energiaintensiivisille aloille, kuljetuksille, maataloudelle ja kalastukselle sekä vähävaraisten toimeentulon helpottamiseen.

Espanjassa sähkön arvonlisävero pudotetaan 10 prosentista viiteen prosenttiin. Maassa nostetaan toimeentulotukea ja alimpia eläkkeitä 15 prosentilla. Pienituloiset saavat 200 euron ylimääräisen tukirahan ja joukkoliikenteen kuukausikorttien hintoja alennetaan. Eläkkeet on sidottu inflaatioon.

Espanjalla on julkistalouden velkaa 117 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomella vastaava luku on noin 66 prosenttia. Espanja on EU:n elvytyspaketin rahoista suurimpia saajia Italian ja Ranskan ohella. Espanja on saamassa noin 140 miljardia euroa avustuksina ja lainoina.

Koska Suomi on hoitanut talouttaan paremmin ja olemme keskimääräistä vauraampi EU-jäsenmaa, olemme elvytyspaketissa miljardien nettomaksaja. Elvytyspaketin avustusmuotoisesta tuesta Suomen maksuosuus on heinäkuun alussa tarkentuneen tiedon mukaan 7,2 miljardia lisättynä koroilla. Summa tulee maksettavaksi vuosina 2028–2058.

Saantiosuutemme tästä osuudesta on pienentynyt noin 1,8 miljardiin, koska Suomen talous on kehittynyt ennustettua paremmin. Lisäksi lainamuotoisesta osuudesta takausvastuut ovat noin 6,6 miljardia.

Eikö pieni, rehellinen Suomen kansa ansaitse parempaa osaa kuin äärimmäisen korkeaa veroastetta, kituuttamista, vuodesta toiseen velkaantumista ja muiden maiden velkojen maksua?

Sääli jälkipolvia. Heille tämä sotku jää maksettavaksi ja selvitettäväksi.