Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Läpikulkuviisumien myöntäminen syytä lopettaa nopeasti – Suomi toimii eurooppalaisessa rintamassa

Venäläisten matkustaminen Suomeen on puhuttanut kesällä, kun koronaan liittyvät matkustamisen esteet poistuivat. Rajanylitysten määrä on kasvanut merkittävästi heinä- ja elokuussa.

Ylen haastattelema ulkoministerin konsulipäällikkö Jussi Tanner nostaa ongelmalliseksi ryhmäksi rajanylittäjät, jotka käyttävät Suomea vain läpikulkumaana. Hänen mukaansa muista Schengen-maista tulee nopeasti tietoa, jos Suomen myöntämillä viisumeilla matkustetaan muualle Eurooppaan.

Venäjällä matkanjärjestäjät ovat alkaneet kaupata bussimatkoja Helsinki-Vantaan ja Lappeenrannan lentokentille. Tällainen tarjonta lisää läpikulkumatkailua.

Viisumiasia on sen verran herkkä, ettei ulkoministeriö halua tehdä uusia viisumilinjauksia yksin. Tannerin mukaan asia viedään koko hallituksen käsittelyyn. Aikataulua hän ei määrittele. Tanner ei kuitenkaan pidä asiaa kovin kiireellisenä.

Suomi voi tehdä kansallisia viisumilinjauksia. Jotkut poliitikot ovat toivoneet yhteistä EU-linjaa. Esimerkiksi Baltian maat ovat kuitenkin lopettaneet viisumien myöntämisen toistaiseksi. EU-mailla on valtiollisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Tässä tapauksessa ei tarvitse edes miettiä, että Euroopan unionissa kyseenalaistettaisiin Suomen päätöstä rajoittaa viisumien myöntämistä. Päinvastoin. Siksi läpikulkuviisumien myöntäminen on syytä lopettaa.

Tanner kertoo Ylen haastattelussa, että Suomi aikoo vähentää myös muiden viisumien myöntämistä jatkossa. Nykyisen käytännön mukaan viisumia voi hakea vain ennakkoon sovittuna aikana. Tanner ennakoi, että hakemusten vastaanottoaikoja vähennetään.

Yle julkaisi viime viikolla kyselyn, jonka mukaan yli puolet suomalaisista lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille kokonaan. Kyselyn tulokset kertovat siitä, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kiehuttaa suomalaisten mieliä.

Hallituksen linjauksia odotellessa pitää edelleen säilyttää maltti. Suomalaisten vihanilmaukset yksittäisiä Venäjän kansalaisia kohtaan ovat juuri sitä, mitä Putinin Venäjä haluaa. Tuen Ukrainalle ja kritiikin Venäjän toimintaa kohtaan voi kanavoida järkevällä ja vaikuttavalla tavalla. Demokratiassa päätökset syntyvät säädetyssä järjestyksessä. Juuri sitä pitää kunnioittaa vastakohtana sääntöjä ja lakeja rikkovaa Venäjää vastaan.