Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turistiviisumit syytä lopettaa kunnes sotatoimet päättyvät Ukrainassa – Rajamaakunnat tarvitsevat tukea vaikeassa tilanteessa

Venäläisten ostosmatkailijoiden määrä Suomessa on kasvanut sen jälkeen, kun rajat avattiin heinäkuun alussa koronapandemian jäljiltä. Ilmiö näkyy erityisesti Kaakkois-Suomessa mutta myös Helsingissä.

Suomalaiset pohtivat, ovatko venäläiset ostosmatkailijat samalla tavalla tervetulleita kuin ennen koronaa? Pitäisikö turistiviisumien myöntäminen lopettaa?

Kysymykset ovat aitoja ja aiheellisia Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Sotatoimien alettua olemme yli viiden kuukauden ajan saaneet tietoa Venäjän armeijan kauhuteoista eri puolilla Ukrainaa. Näkymä Venäjän jatkuvista ihmisoikeusrikkomuksista on hyvä peruste lopettaa turistiviisumien myöntäminen.

Erityisesti Kaakkois-Suomi kärsii taloudellisesti, jos venäläisten pääsy Suomeen evätään. Moraalinen tarkastelu ajaa eurojen edelle. Suomi ei voi antaa Venäjän kiertää kansainvälisiä pakotteita, eikä Suomi voi olla kauttakulkumaana Schengen-alueelle.

Venäjän omat toimet kohdistuvat tällä hetkellä koko Eurooppaan ja horjuttavat EU-alueen taloutta. Hyvä on muistaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ajatukset viime vuoden lopulta. Hän puuttui suoraan Suomen suverenitettiin vaatimalla vuosikymmenten takaista etupiirijakoa Eurooppaan.

Turistiviisumien rajoittaminen tai niiden myöntämisen lopettaminen olisi yksi selkeä viesti siitä, että emme hyväksy Venäjän viime aikojen toimia. Myös venäläiset pääsevät tätä kautta kartalle siitä, mitä heidän johtajansa puuhastelevat muun maailman silmien alla. Se on samalla solidaarisuuden osoitus Ukrainalle.

Venäläisten virta Suomeen ei lopu hetkessä. Jo nyt kymmenillä tuhansilla venäläisillä on pätevät monikertaviisumit.

Korona-aikojen käytännöt olisivat paikallaan. Inhimilliset syyt, vaino ja sukulaissuhteet sekä Suomessa olevat kiinteistöt voisivat oikeuttaa turistiviisumiin.

Kaakkois-Suomi on kärsinyt taloudellisesti ensin korona-aikana itärajan sulkemisesta ja nyt Venäjän sotatoimien vuoksi. Suomen etulinja kaipaa nyt taloudellista tukea, jotta myös raja-alueet pysyvät elinvoimaisina.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettamalta työryhmältä odotetaan avauksia tukipaketista jo syksyn budjettiriiheen.