Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus MM-mitalitta jääminen ei kerro läheskään kaikkea Suomen yleisurheilusta – Kaakon yleisurheilu on kovalla tasolla

Suomi ei saanut tälläkään kertaa mitalin mitalia yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuista.

Kahdeksan parhaan joukossa eli pistesijalla oli neljä suomalaisurheilijaa: Wilma Murto oli kuudes seipäässä, Lassi Etelätalo samoin kuudes keihäässä, Silja Kosonen seitsemäs moukarissa ja Oliver Helander kahdeksas keihäässä.

Yleisurheilun MM-kisoja on järjestetty nyt 18 kertaa. Helsingistä 1983 alkaneen MM-kisahistorian aikana Suomi on saavuttanut yhteensä 22 mitalia: 7 kultaa, 8 hopeaa ja 7 pronssia.

Kolmet edelliset yleisurheilun MM-kisat on urheiltu ilman suomalaismitalia. Edellinen MM-mitali on vuodelta 2015 Pekingistä, kun Tero Pitkämäki voitti keihäänheitossa pronssia. Viimeisin MM-kulta on sekin Pitkämäen nimissä vuodelta 2007 Osakan kisoista.

Vaikka jalometallia ei ole suomalaisten palkintokaappeihin viime kisoista tullut, oli Eugenen MM-kisoissa useita ilahduttavia suomalaissuorituksia.

Yksi sellainen oli jo Suomen MM-kisajoukkueen koko. Nyt kisoihin saatiin suuri 36 urheilijaa, kun vuoden 2019 joukkueessa oli 21 ja vuoden 2017 joukkueessa vain 12 urheilijaa.

Viidessä vuodessa joukkueen koko on kolminkertaistunut. Se kertoo yleisurheilun tason noususta – ja erityisesti naisten vahvasta esiinmarssista lajin huipulle. Eugenen MM-kisojen 36 suomalaisurheilijasta oli naisia 24 ja miehiä 12.

Kaakkois-Suomen ja ennen kaikkea Etelä-Karjalan on syytä olla ylpeitä yleisurheiluhuipuistaan, sillä peräti kuusi MM-kisajoukkueen urheilijaa edustaa eteläkarjalaista seuraa.

Lisäksi Krista Tervo on kotkalaisen Karhulan Katajaiset -seuran urheilija ja Elmo Lakka on lähtöisin Korialta Kouvolasta. Näin kaakon urheilijoita voidaan laskea olevan MM-joukkueessa kaikkiaan kahdeksan eli yli 22 prosenttia.

Arvokisoissa Suomen ennätyksen tai oman ennätyksen tekeminen on aina kova saavutus. Kaakon urheilijoista MM-kisoissa omaan ennätykseensä ylsivät Lappeenrannan Urheilu-Miesten Kristiina Halonen 400 metrin aidoissa ja Elisa Neuvonen uudessa lajissa 35 kilometrin kävelyssä. Neuvosen aika oli samalla uusi Suomen ennätys.

Yleisurheilun arvokisat jatkuvat jo tänä kesänä, kun Euroopan mestaruuskisat alkavat Münchenissä vajaan kolmen viikon kuluttua.

EM-kisoista on lupa odottaa hyvinkin jopa useampia mitaleja. Ilmassa on sen verran hyviä merkkejä.