Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Itä-Suomi pitää saada kasvun tielle – tässä kolme ehdotusta toimenpiteiksi

Venäjän läheisyys on pitkään ollut itäiselle Suomelle mahdollisuus niin viennin kuin matkailun kannalta. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi katseet on käännettävä muualle. Näköpiirissä oleviksi vuosiksi Venäjä on tehnyt itsestään hylkiövaltion, jonka kanssa toimimiseen liittyy suuret taloudelliset ja eettiset riskit.

Marinin hallitus on asettanut valtiosihteerityöryhmän pohtimaan toimenpiteitä itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi. Onneksi elinvoiman lähteitä ei tarvitse etsiä kaukaa. Kaikki alueen maakunnat nostavat strategioissaan vihreän siirtymän ja siihen kytkeytyvät bio- ja kiertotalouden sekä ympäristö- ja energiateknologian kasvun ajureiksi. Metsäsektori talouden tukijalkana ja matkailun mahdollisuudet korostuvat idässä. Kullakin maakunnalla on myös omat erityiset vahvuutensa.

Keskuskauppakamari esittää hallitukselle kolmea toimenpidettä, jotka purkaisivat itäisen Suomen kasvun esteitä ja olisivat merkittäviä koko Suomen kannalta.

Osaavan työvoiman saatavuus on pullonkaula yritysten kasvulle koko maassa. Keskuskauppakamarin mielestä työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinnasta on siksi luovuttava kokonaan. Vastauksena sodan vaikutuksiin saatavuusharkinnan purkaminen voitaisiin aloittaa itäisestä Suomesta.

Tuulivoiman ja puolustusvoimien tutkavalvonnan parempi yhteensovittaminen voisi käynnistää satojen miljoonien eurojen tuulivoimainvestoinnit Itä-Suomessa. Se turvaisi teollisuuden sähkönsaantia, tasaisi energiajärjestelmän säävarmuutta, vahvistaisi alueen kuntataloutta ja loisi pohjaa vetytaloudelle itäisessä Suomessa.

Vientiä tukevia logistiikkainvestointeja tarvitaan varmistamaan, että tuotteet saadaan sujuvasti tehtailta maailmalle. Saimaan kanavan käytön päättyminen tarkoittaa, että noin 50 000 rekkakuormallista raaka-aineita ja vientituotteita on kuljetettava muita reittejä pitkin. Tämä lisää kuljetuskustannuksia ja muiden väylien käyttöpainetta.

Lähes miljoonan asukkaan Itä-Suomen menestyminen vaikuttaa koko Suomen menestykseen. Alueen vahvuuksiin nojaavat ja yritysten investointien ja kasvun esteitä purkavat toimet ovat paras vastaus Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksiin.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija.