Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalojen torjunnassa tarvitaan yhteistyötä

Poikkeuksellisen ankarat helteet ja laajat maastopalot piinaavat Eurooppaa kesä kesän jälkeen. Tiedemaailma on pitkään varoittanut ilmastonmuutoksen voimistavan säätilan ääri-ilmiöitä.

Ilmastonmuutosta voidaan hidastaa vain kansainvälisellä yhteistoiminnalla. Valtioiden on sitouduttava hiilidioksidipäästöjen nopeaan vähentämiseen. Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman energiakriisin seurauksena joissakin Suomen jo päätetyissä päästövähennyksissä joudutaan valitettavasti painamaan jarrua. Esimerkiksi turpeen energiakäyttöä ei pystytä lopettamaan niin nopeasti kuin suunniteltiin.

Suomessakaan metsäpalojen suhteen ei ole syytä olla huolettomia, vaikka palot ovatkin meillä toistaiseksi jääneet pienemmiksi kuin eteläisessä Euroopassa. Yhtenä selittävänä tekijänä on pidetty suomalaista metsänhoitotapaa ja tiheää metsäautoteiden verkostoa, jota sammuttajat pystyvät käyttämään. Lentokoneesta tapahtuva tähystystä on meillä täydennetty satelliittiseurannalla.

Suomen suurimmat metsäpalot ovat raivonneet Pohjanmaalla ja ja muilla vähäjärvisillä seuduilla. Itä-Suomessa metsäpalot jäävätkin yleensä pienemmiksi, koska runsaat järvet rajaavat palo-alueita.

Metsäpalojen rajoittamisessa tärkeässä asemassa ovat maaseudun sopimuspalokunnat. Maaseudun asukasmäärät ovat pitkään vähentyneet ja väki vanhenee. Kun nuoria on vähän, sopimuspalokuntiin alkaa olla vaikeuksia saada uusia nuoria vapaaehtoisia.

Kansainvälinen yhteistyö on osoittautunut hyödylliseksi metsäpalojen torjunnassa. EU-rahoituksella on Itä-Suomessa organisoitu ja varustettu pelastuslaitosten yhteinen metsäpalojen sammutusmuodostelma. Tätä iskujoukkoa voidaan käyttää sammutustehtävissä myös muualla Suomessa ja Euroopassa.

Eurooppalaisiin avustustehtäviin osallistuminen edellyttää EU:n kautta tullutta avustuspyyntöä ja myös sitä, ettei näitä voimavaroja tarvita juuri silloin Suomessa. Apu on vastavuoroista, ja Suomella on mahdollisuus saada apua muualta Euroopasta. Koulutus ja kokemusten vaihto on osa tätä yhteistyötä. Suomesta on lähtee tänäkin kesänä pelastusalan asiantuntijoita Kreikkaan.

On syytä muistaa, että metsäpalojen torjumisessa avainasemassa on jokainen luonnossa liikkuja. Metsäpalovaroitukset on syytä ottaa vakavasti. Kalajoen viimekesäisen 230 hehtaarin palon syttymissyy oli käräjäoikeuden mukaan huolimaton tupakointi.