Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jälkiviisaus ei nyt auta – Fortumin ja Uniperin ongelmiin tarvitaan ratkaisu nopeasti

Valtion enemmistöomistuksessa oleva energiayhtiö Fortum ja sen saksalainen tytäryhtiö Uniper aiheuttavat huolta Suomessa.

Eduskunnan talousvaliokunta on kutsuttu lomaltaan koolle tiistaiksi, sillä se haluaa kuulla omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.) missä Fortumin ja Uniperin kanssa mennään. Paluu töihin on paikallaan, sillä Fortumia uhkaavat miljardien eurojen jättitappiot, mikäli Uniperin ongelmia ei saada pikaisesti ratkaistua. Fortum on jo tukenut Uniperiä noin kahdeksalla miljardilla eurolla.

Tuppurainen ja suomalainen virkakunta ovat neuvotelleet asiasta Saksassa viime viikosta lähtien. Tuppurainen joutunee vastamaan tiistaina talousvaliokunnan edessä moniin kysymyksiin. Suomalaisille veronmaksajille keskeistä on, joutuuko Suomi maksajan paikalle. Myös energiayhtiö Fortumin tulevaisuus kiinnostaa. Yhtiö joutuu mahdollisesti kirjaamaan tulokseensa miljardien eurojen tappiot Uniperista, ja myös osakkeenomistajille koituu tappioita. Fortumin kohdalla valtion omistusosuus on reilut 50 prosenttia.

Uniper on Saksan suurin kaasun välittäjä. Se sai kevääseen asti venäläiseltä Gazpromilta halpaa kaasua, jota se jakoi kiinteähintaisin sopimuksin asiakkailleen Saksassa ja muuallakin Euroopassa. Kun kaasusopimus Gazpromin kanssa tökkii eikä kaasua tule sovittuja määriä, Uniper on joutunut hankkimaan kalliimpaa kaasua markkinoilta, jotta se voi pitää lupauksensa omille asiakkailleen. Ja juuri tästä koituvat tappiot, jotka uhkaavat myös Fortumia.

Suomessa on väläytelty mahdollisuutta Uniperin pilkkomisesta niin, että Saksan energiahuoltovarmuuteen liittyvät kriittiset liiketoiminnot päätyisivät Saksan valtiolle. Mitään varmaa tietoa asiasta ei vielä ole.

Fortumin ja Uniperin ongelmien kohdalla jälkiviisaus ei nyt auta, vaikka Fortumin riskisijoitukseksi tiedetyn sijoituksen riskit tässä realisoituivat. Sen sijaan ratkaisu Uniperin tilanteeseen pitää joka tapauksessa löytyä nopeasti, sillä kaasuyhtiön päivittäiset tappiot nousevat eri arvioiden mukaan useisiin kymmeniin miljooniin euroihin.

Ukrainaan hyökännyt Venäjä pelaa myös omaa peliään kaasutoimituksilla. Siksi Suomen ja koko Euroopan on irtauduttava venäläisen energiantuonnin riippuvuudesta mahdollisimman pian. Helppoa se ei ole varsinkaan Saksassa, jonka energiapolitiikka on tukeutunut venäläiseen kaasuun.