Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Yhä on sallittua varoa koronaa – Jokaisella on oma vastuunsa, jotta koronan leviäminen saadaan estettyä

Koronatartuntoja on nyt enemmän kuin vuosien 2020 ja 2021 epidemiahuipuissa, vaikka tämän vuoden kevättalven huippuluvuissa ei vielä ollakaan. Epidemian odotetaan kiihtyvän syksyllä.

Sairaalahoidossa koronan takia eristettyjä potilaita on viime kesään verrattuna kymmenkertainen määrä. Koronavirusta sairastavia on myös kuollut enemmän kuin viime kesänä.

Sairaalahoidossa olevia ja kuolleita koskeva tilasto kuitenkin huijaa. Koronatartunnan saaneet potilaat voivat olla sairaalahoidossa muusta syystä kuin koronan takia, ja koronaa sairastaneista osa on kuollut muusta syystä kuin koronan takia.

Nyrkki- tai kyynärpäätervehdyksen pitää edelleen olla hyväksytty tapa tervehtiä.

On selvää, että korona ei ole ohi, vaikka kattavat maskisuositukset ja koronarajoitukset ovatkin ohi. Selvää on sekin, että toisille korona on yhä vaarallisempi kuin toisille, vaikka rokotukset vähentävät vakavan tautimuodon esiintymistä.

Paikalliset koronaepidemiat näkyvät esimerkiksi päiväkodeissa paikoin pahana henkilöstöpulana. Pienempikin epidemia saattaa aiheuttaa esimerkiksi teatteriesitysten perumisen pitkäksi aikaa.

Monissa sairaaloissa ja hoivakodeissa on vierailijoille yhä vahva maskisuositus. Käsidesiä on tarjolla kaikkialla. Asiantuntijat väittelevät rokotteista sekä neljännen rokotuskierroksen haitoista ja hyödyistä. Ilmeisesti syksyllä neljänteen kertaan rokotettavien alaikäraja alenee asteittain 60 ikävuoteen, kun ikäraja on nyt 80 vuotta.

Tänä kesänä päästään kuitenkin nauttimaan muiden ihmisen seurasta ja kesätapahtumista parin vuoden tauon jälkeen.

Heinäkuisista festivaaleista ainakin Savonlinnan oopperajuhlat ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlat suosittelevat maskin käyttöä sekä henkilökunnalle että yleisölle. Syynä on muun muassa halu turvata tapahtuman onnistuminen eli säästää henkilökunta tartunnoilta. Siinä sivussa katsojat voivat suojata itseäänkin.

Jokaisella on oma vastuunsa koronan leviämisen estämisestä. Sairaana ei pidä ihmisten ilmoille lähteä, ja etenkin ikäihmisiä kannattaa varoa tartuttamasta. Nyrkki- tai kyynärpäätervehdyksen pitää edelleen olla hyväksytty tapa tervehtiä varsinkin, jos käteltäviä on kerralla iso joukko.