Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Käristyskupoli väistyy sinisen montun tieltä – Kesäsää on suomalaiselle elämän ja kuoleman kysymys

Mysteerimatalapaine uhkaa lomasuunnitelmia. Suomi vajoaa "siniseen" monttuun, otsikoi Iltalehti tiistaina hellejakson päättymistä.

Sää on Suomessa iso uutinen ja puheenaihe kaikkina vuodenaikoina. Media herkuttelee sään ääri-ilmiöillä ja antaa niille mitä mielikuvituksellisempia nimiä, kuten oheisen otsikon mysteerimatalapaine tai pari vuotta sitten lanseerattu käristyskupoli, joka kuvasi poikkeuksellisen pitkää lämmintä jaksoa.

Varsinkin kesäsäihin tuntuu latautuvan poikkeuksellisen paljon odotuksia ja toiveita. Kun suomalainen on jäämässä lomalle ja taivaalla paistaa aurinko, moni tokaisee – muka leikillään – että näkeehän sen säistä, kenellä on loma alkamassa. Tokaisun taustalla muhinee kuitenkin ihan oikea mielihyvä lomasäästä, jonka aika moni toivoo olevan lämmin ja aurinkoinen.

Iltalehden sääotsikko maalailee suurta uhkaa, joka liittyy lomaan liittyviin odotuksiin. Uutisen mukaan lomasuunnitelmien voi olettaa menevän mönkään, koska säätyyppi vaihtuu. Kesälomaa on tietenkin mukavampi viettää, jos vaatekerta ei koostu vain villapaidasta ja sadetakista, mutta lomasuunnitelmien riippuminen vain säistä on silkkaa liioittelua – varsinkin kun tulevat säätiedotkaan eivät sentään lupaa lumisateita.

Jotain suomalaisten kiihkeästä suhtautumisesta lämpötilaan kertoo myös se, että suomen kielessä on erityinen sana kuumalle ilmalle, jota ei pysty kääntämään esimerkiksi englanniksi. Italian ja espanjan kielestä löytyy suurin piirtein samanlainen termi, mutta sen merkitys on pikemminkin mätäkuu kuin mikä tahansa kuuma ilma.

Lämpimät kelit myös jakavat suomalaisia: osan mielestä helteestä ei saa valittaa, ja osan mielestä helle on vain ja ainoastaan kamalaa. Tukalat helteet eivät ole naurun asia esimerkiksi vanhusten hoitopaikoissa, joissa lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeiksi.

Tutkimusten mukaan suomalaiselle otollisin lämpötila on 14–15 lämpöastetta. Kun lämpötilaa verrataan kuolemantapausten määrään, kyseisessä vuorokauden keskilämpötilassa suomalaisia kuolee vähiten.