Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Etelä-Karjala kaipaa profiilin nostoa – On tehtävä kaikki voitava, että ihmiset ja yritykset jäävät maakuntaan

Nykyiset ajat koettelevat Suomessa erityisesti Etelä-Karjalaa. Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota aiheuttaa monenlaista kriisiä entisen kurjistumisen päälle.

Matkailutulot ovat heikot jo koronan takia, ja uutisia suurista teollisuustyöpaikkojen menetyksistä tulee. Venäjän varaan ei voida laskea enää mitään, vaan päinvastoin sijaintimme sen lähellä voi olla jopa rasite.

Lappeenranta etsii elinvoimajohtajaa, ja elinvoimaisuus olisi todellakin tarpeen Lappeenrannan lisäksi koko seudulle. Sitä ei yksi johtaja tai kaupunki ratkaise, vaan asia on yhteinen.

Edunvalvontaa tarvitaan kaikilla tasoilla aina EU:n pöytiin asti. On perusteetonta, että Itä- ja Pohjois-Suomea kohdeltaisiin jatkossa meitä paremmin tukiasioissa. Rakennemuutos on täällä jopa kovempi.

Oma tontti täytyy hoitaa kuntoon, myöskin kirjaimellisesti. On tehtävä kaikki voitava, että ihmiset ja yritykset jäisivät kaupunkiin ja maakuntaan. Kaikessa suunnittelussa on mentävä tarve ja järki edellä. Esimerkiksi kun ihmisten on liikuttava henkilöautoilla, silloin autolla liikkumista on helpotettava eikä vaikeutettava.

Byrokratia ja virkamiesmäisyys on syytä unohtaa. Nykymaailmassa erotutaan osaamisella ja erikoisuudella. Se pitää pystyä tuomaan esille ja markkinoimaan Suomessa ja maailmalla.

Ennalta ei kannata tyrmätä ajatuksia. Jos vaikkapa humppafestivaalien palauttaminen toisi vieraita kaupunkiin, tapahtuman palauttaminen voisi kannattaa.

Maailmalla ja jopa Suomessa tulee monelle yllätyksenä alueemme hyvä saavutettavuus. Olen kaikissa yhteyksissä kansanedustajan tehtävissä pitänyt esillä, että sijaitsemme vain kahden tunnin junamatkan päässä Helsingistä.

Monesti ihmetystä herättää sijaintimme aivan Venäjän vieressä. Olen sanonut, että täällä elämä on samanlaista kuin muuallakin. Rajojamme vartioidaan ja viime kädessä puolustetaan.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen kansanedustaja (ps.).