Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raja aukeaa, mutta on syytä varovaisuuteen

Koronarajoitukset ulkorajaliikenteessä päättyvät 30. kesäkuuta ja venäläiset voivat matkustaa Suomen entiseen tapaan. Venäjältä vastaavaa päätöstä ei olla vielä kuultu, mutta asia nousee esille rajavaltuutettujen tapaamisessa vielä kesäkuun aikana.

Vaikka rajanylityspaikat aukeavat, tilanteeseen on syytä suhtautua varauksella. Ulkoministeriön toukokuussa julkaiseman tiedotteen mukaan riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet Venäjällä. Ulkoministeriö kehottaa tiedotteessaan välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.

Rajan pinnassa totuttiin vierailemaan Venäjällä useinkin ennen koronaa. Tiet, huoltoasemat ja kaupat ovat tuttuja. Monilla on ystäviäkin naapurissa. Niinpä on selvää, että täältä matkustetaan rajoitusten poistumisen jälkeen Venäjälle.

Jo yksinomaan huomattavasti kallistunut bensiinin hinta ajattaa varmuudella eteläkarjalaisia naapurin bensapumpuille. Toisaalta bensamatkailun moraalin perään voi kysyä, sillä kotimaassakin on viritelty boikotteja esimerkiksi huoltamoketju Teboilia kohtaan. Lisäksi Suomen huoltamoilla bensalitran hinnat ovat nyt Putinin hintoja, kuten kansankielellä sanotaan.

Joka tapauksessa Venäjälle matkustavien on hyvä pitää mielessä ulkoministeriön varoitukset.

Etelä-Karjalassa venäläisten matkustaminen saattaa näkyä jonkin verran niin liikenteessä kuin kaupan alallakin. Koronan aikana Venäjältä kuului tietoja siitä, että matkustushaluja Suomeen oli.

Nyt tilanne voi olla toinen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut maiden keskinäisiä välejä ja Suomi on nostettu mukaan Venäjälle vihamielisten maiden listalle. Myös valtiojohtoinen propaganda levittää Suomesta ja suomalaisista perättömyyksiä, jotka voivat vaikuttaa venäläisturistein haluun tulla Suomeen.

Vielä suurempi venäläisiä hidastava tekijä on talous. Ruplan kurssi on heikentynyt sodan alkamisen jälkeen ja venäläiset pankkikortit eivät kelpaa Suomessa. Tämä vaikeuttaa huomattavasti halukkaiden matkailua Suomeen.

Pietarin pääkonsulaatin tuoreimpien tietojen mukaan kiinnostusta on, mutta Venäjällä on myös edelleen voimassa omia rajoituksia pandemiaan ja maasta poistumiseen liittyen.