Pääkirjoitus | Matkailukesään lähdetään uusista asetelmista – Imatran seutu pitäisi nostaa maailmankartalle erinomaisella palvelulla

Imatran ja Lappeenrannan seuduilla odotetaan mielenkiintoista matkailukesää. Korona on totuttanut kahden vuoden aikana siihen, että matkailusesonkeja on vietetty poikkeuksellisissa oloissa. Nyt uutta on sekin, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan synnyttää alueen matkailuun uudenlaisen asetelman.

Viime kesänä seudulla liikkui runsaasti suomalaisia matkailijoita. Ulkomaalaisten matkailijoiden tulemista Suomeen rajoitti korona. Samasta syystä suomalaiset viettivät lomiaan poikkeuksellisen paljon kotimaassa. Oppina tästä lienee se, että Etelä-Karjalan alueella on paljon tarjottavaa myös muualta Suomesta tuleville vieraille.

Holiday Club Saimaa ja Imatran kylpylä muodostavat suomalaisittain poikkeuksellisen matkailurysän. Porealtaiden lisäksi matkailijoille on tarjolla kaunista järviluontoa. Paikallisille asukkaille itsestään selvä Saimaa on muualta tuleville ainutlaatuinen ympäristö. Ei ole sattumaa, mihin kylpylät on aikanaan rakennettu.

Nyt kun kesän asetelma on jälleen muuttunut, paikallisen palvelutarjonnan rooli korostuu. On tärkeää, että tänne tulevat matkailijat saavat hyvää palvelua. Itsestään selvältä kuulostavassa asiassa on kuitenkin aina petraamista. Pelkkään Saimaan vetovoimaan ei maakunnassa voi tuudittautua, koska tämän päivän lomailija kaipaa muutakin kuin vettä.

Palveluun panostaminen on investointi siinä kuin seinien rakentaminenkin. Hyvä tavoite olisi se, että Etelä-Karjalasta puhuttaisiin Suomen ystävällisimpänä kulmakuntana. Tänne muualta tuleva saa aina enemmän kuin pelkän lounaan tai kesähousut. Kun matkailijalle jää tunnejälki ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, sana kiirii takuuvarmasti.

Miten Venäjän rajan läheisyys vaikuttaa alueen matkailuun? Pelottaako aggressiivisen Venäjän läheisyys? Olennaista olisi, etteivät ainakaan alueen toimijat ajattelisi rajan olevan tyrmäävä tekijä. Suomi on edelleen turvallinen maa oman maan kansalaisille ja ulkomaalaisille.

Vaikka Venäjän rajalla liikenne on nyt minimaalista, liittyy alueeseen edelleen eksotiikkaa. Olemme maailman jyrkimmän elintasokuilun rajalla. Olemme myös lännen ja idän rajalla. Olemme ystävällisen ja julman välisen rajan oikealla puolella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka