Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Talouden näkymät alkavat synkentyä, inflaatio jyllää ja lainojen korotkin ovat nousussa

Korona ja sota Ukrainassa ovat iskeneet ja iskevät talouteen julmasti. Korona kaatoi yrityksiä ja vei työpaikkoja. Ukrainan sota puolestaan kiihdytti inflaatiota, kun etenkin energian hinta lähti jyrkkään kasvuun. Euroopan keskuspankki ilmoitti viime viikolla nostavansa ohjauskorkoa heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä. Samalla EKP kertoi nostavansa korkoa uudelleen syyskuussa. Silloin ennakoidaan 0,5 prosenttiyksikön nousua.

Danske Bank ennusti viime viikolla Suomen talouden ajautuvan taantumaan. Taantuma syntyy, kun bruttokansantuote laskee kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin. Toisen vuosineljänneksen bkt:n uskotaan jo kääntyvän miinusmerkkiseksi. Taantuma kolkuttelee jo ovella.

Makrotalouden trendit tulevat voimakkaasti kuluttajien lompakolle. Hintojen nousu leikkaa vahvasti ostovoimaa. Velallisille korkojen nousu merkitsee lainanhoitokulujen kasvua.

Sunnuntaina Kultarannasta kajahti presidentti Sauli Niinistön varoittava sana. Hänen mukaansa kriisien taloudelliset vaikutukset alkavat tuntua Euroopassa. Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että sota kohdataan nyt heikolta taloudelliselta pohjalta.

Päättäjien ajankäyttöä ja puheita dominoi tällä hetkellä turvallisuuspolitiikka. Siksi talous jää vähemmälle huomiolle. Kun julkisen alan palkankorotuksista sovittiin viime viikolla, elinkeinoelämästä kuului kovaa kritiikkiä. Yrityskenttä piti sovittuja palkankorotuksia kestämättömän kovina.

Kriisien keskellä poliitikot joutuvat tekemään paljon päätöksiä, joiden vaikutukset ovat laajoja. Kun turvallisuuteen on pakko satsata, se vaatii rahaa. Kun pandemiaa pitää edelleen torjua, silläkin on hintansa.

Muuttuvasta maailmantilanteesta huolimatta talouteen pitäisi pystyä luomaan kestävää näkymää. Se on elintärkeää yrityksille, jotka miettivät kyvykkyyttään ja halukkuuttaan investoida. Kun Nato-päätös on Suomessa jo tehty, on kestävän talouskehityksen turvaavien päätösten aika. Jos talous hiipuu, myös puolustuskyky aggressiivista valtiota tai viheliäistä virusta vastaan järkkyy. Vahva talous auttaa kestämään yllättäviäkin iskuja.