Katukanava | Lama-ajan lapset luovivat nyt vanhemmuuden aallokossa – Tukea tarvitaan

1990-luvun laman lapset ovat nyt itse vanhempia. Se porukka, joka kumitti koulukirjoista muistiinpanoja on nyt itse vanhemmuuden aallokossa. Ja vieläpä ajassa, jossa vuonna 2008 iski finanssikriisi, vuonna 2020 alkoi koronakriisi ja vuonna 2022 syttyi sota Euroopassa.

Nämä eivät ole pieniä asioita, ja siksi ei ole koskaan väärä aika puhua ennaltaehkäisyn merkityksestä.

Vierailin 6. kesäkuuta Imatran Ensi- ja turvakotien liiton Vuokko-yksikössä. Vuokossa asuu vammaisia aikuisia, ja toiminta on täysin voittoatavoittelematonta, kuten usein järjestötyö on.

Heillä on myös Liekku-päiväkerhotoimintaa. Liekku on tarkoitettu vauvaperheille, ja siellä vanhemmat saavat tukea ja apua vauva-arkeen yhdessä toimimalla kolmesti viikossa.

Vertaistuki muilta äideiltä oli myös itselleni aikoinaan todella tärkeää. Oli mahtavaa istua kolmen muun äidin kanssa kerran viikossa ja puida äitiyttä lasten leikkiessä keskenään.

Tutustuimme toisiimme neuvolan kautta ja jatkoimme itsenäisesti vuosia vielä taaperoiden kanssa. Nyt Liekku tukee tämän kaltaista toimintaa, ja sillä on merkitystä tietenkin perheiden elämään juuri nyt, mutta myös 10–15 vuoden päästä.

Tulevaisuudessa aluevaltuutetuilla on suuri merkitys siinä, että tällaiset toiminnat jatkuvat myös Imatralla. Aina kaikkea ei voi mitata rahassa vain tässä ja nyt, vaan on nähtävä vuosien päähän.

Tämän vuoksi SDP on panostanut perhepalveluihin paljon ollessaan hallituksessa. Monista asioista on säästetty vuosien varrella, mutta onneksi suuntaa on reivattu paremmaksi.

Myös kuntatasolla voidaan tehdä paljon. Luin hiljattain Tampereella olevasta lasten ja nuorten puistoruokailusta. Lapset ja nuoret saavat ruokaa kerran päivässä, ja samalla on mahdollisuus osallistua ohjattuun toimintaan. Selvästi tämän kaltaisille palveluille on edelleen tilausta, koska Tampereella kysyntä on vain kasvanut.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus ruokaan myös loma-ajalla. Valitettavan monen lapsen vanhemmat ovat myös kesäisin töissä, usein jopa vuorotöissä.

Kun katsoo tulevaisuuteen, puistoruokailu voi nyt olla pieni panostus, mutta se kantaa hedelmää tulevaisuudessa. Joskus on mentävä ihmisen luokse, sillä aina ihmisen voimat eivät riitä tulemaan itse avun luokse.

Pidetään kaikki mukana, myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on imatralainen kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka