Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Macronin Venäjä-puheet hämmentävät, ja ainakin Suomessa voidaan pohtia, onko kyse ranskattumisesta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron antoi haastattelun ranskalaisille lehdille. Länsimaissa Macronin lausunnot ovat herättäneet suurta ihmetystä. Macronin mukaan länsimaat eivät saa nöyryyttää Venäjää. Presidentti sanoi, että sodan loputtua on rakennettava poistumistie diplomatian keinoin. Ranska olisi tässä Macronin mielestä oivallinen välittävä voima.

Ukrainan ulkoministeri Dmitro Kuleba piti Macronin kommentteja nöyryyttävinä presidentin itsensä ja Ranskan kannalta. Länsimaissa Macronille ei tuntunut löytyvän ymmärtäjiä. Eikä ihme, tähän mennessä asiantuntijat ovat pitäneet Venäjän aggressiivisuuden tulppana vain vastavoimaa.

Sekin Macronin puheissa ihmetyttää, että hän lienee puhunut ennen sodan alkamista ja sodan aikana eniten länsimaisista johtajista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Diplomatiayritykset näyttävät aika heiveröisiltä. Venäjän hyökkäyksen käynnistämä sota Ukrainassa on jatkunut yli sata päivää. Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että sota kestää pitkään.

Diplomatiapuheet ovat sikälikin outoja, että Venäjän epäillään syyllistyneen Ukrainassa vakaviin sotarikoksiin. Kunniallisen ulospääsyn hakeminen tuntuu näistä lähtökohdista erikoisen naiivilta. Eikä kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä rikkovan maan pitäisi joutua Macronin mielestä vastuuseen teoistaan?

Ranskassa pitäisi varmaan pohtia, ranskattaako Macron puheillaan maataan. Suomettumiskeskustelu nousi Suomessakin pintaan Nato-jäsenhakemuskeskusteluissa. Päättäjät ja mielipidemittausten mukaan kansa oli harvinaisen yksimielinen siitä, että Venäjän aggressioiden aikana suomettumiselle ei ole sijaa.

Länsimaiden olisi hyvä pysyä mahdollisimman lujina Venäjän suuntaan. Venäjälle länsimaiden yksituumaisuus sodan aikana on ollut ikävä yllätys. Isossa kuvassa yksituumaisuus on säilynyt. Unkarin venkoilu energian ostoboikotissa on ollut odotettua.

Muiden länsimaiden johtajien kannattaisi nyt pirauttaa Macronille ja muistuttaa siitä, mistä sodassa ja Venäjän kanssa toimimisessa on kysymys. Macron tuskin saanee oudoilla lausunnoillaan isoa mandaattia alkaa välittäjäksi. Taisi käydä päinvastoin.