Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Koulutyön päättymistä voi juhlia vastuullisesti

Koulujen päättyminen lähestyy jälleen, ja nuoret kokoontuvat juhlimaan yhdessä kesäloman alkua.

Koulujen päättymistä saa ja pitääkin juhlistaa. Suurin osa nuorista juhlii siististi ja ongelmitta. Koulujen päätösjuhla on monen perheen yhteinen kesäkauden avaus, jota vietetään vaikkapa yhdessä herkutellen.

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän kavereiden seura alkaa kiinnostaa, ja monet nuoret haluavatkin juhlia kesän alkua mieluummin ikätovereidensa seurassa. Voisiko tänä vuonna vaihtoehtona olla valvotut juhlat muutamille kavereille kotona niin, että vanhemmat ovat kotona tai kodin välittömässä läheisyydessä?

Tehdään kotona vietettävästä juhlasta niin houkuttelevan kiva, että vaihtoehtoiset juhlintatavat jäävät kakkoseksi.

Jos nuori saa luvan lähteä päättäjäisiin kavereiden kanssa, on kotona hyvä käydä etukäteen läpi, miten nuori toimii päihdetarjontaa kohdatessaan. Samalla sovitaan kulkemisesta, kotiintuloajasta ja tavoitettavissa olemisesta.

Vanhemman on tärkeää olla tavoitettavissa puhelimitse sekä vastata myös tuntemattomiin numeroihin. Nuorten yökyläilyistä on hyvä sopia vanhempien kesken ja varmistaa, että toisessa perheessä ollaan kotona ja suhtaudutaan kielteisesti päihteiden kanssa juhlimiseen.

Bileitä saatetaan järjestää myös ulkopuolisilta vuokratuissa paikoissa kuten mökeillä. Niitä ei vuokrata alaikäiselle, joten sopimusta kirjoittava aikuinen on vastuussa tilan käytöstä ja juhlien luonteesta.

Nuorten päihdeasenteissa on tapahtunut viime vuosina myönteistä kehitystä. Raittiiden nuorten osuus on Etelä-Karjalassa lisääntynyt. Alkoholia käyttävistä tai kokeilevista alaikäisistä nuorista puolet kertovat saavansa alkoholia omasta perhepiiristä tai täysi-ikäisiltä kaveriltaan. Aikuisen ei pidä opettaa nuorelle alkoholin käyttöä tai välittää alkoholia alaikäisille. Sen kieltää lakikin.

Tutkimusten mukaan vanhempien kielteinen suhtautuminen ehkäisee nuorten alkoholikokeiluja, kun taas vanhempien salliva suhtautuminen voi lisätä nuoren humalajuomista. Hyvä keskusteluyhteys vanhemman ja nuoren välillä on merkittävä päihteiden käytöltä suojaava tekijä.

Koulujen päätöspäivänä on paljon nuoria liikkeellä. Tänäkin vuonna kaupungin, kunnan sekä järjestösektorin nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset liikkuvat kaupungilla kohtaamassa ja tarvittaessa auttamassa nuoria edellisten vuosien tapaan.

Aurinkoista kesää ja onnittelut kaikille koulutyönsä päättäville!

Kirjoittajat ovat ehkäisevän päihdetyön asiantuntijoita.