Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ilo on nyt ansaittua koronan ja sodan keskellä – Leijonat tuntuu olevan nykyisin kevätjuhla-automaatti

Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden myöhään sunnuntaina. Se näkyi ja kuului suunnilleen jokaisessa Suomen kolkassa. Kansa iloitsi toreilla ja kaduilla. Ilo ja onni paistoivat ihmisten kasvoilta.

Kun takana on yli kaksi vuotta koronan aiheuttamaa poikkeustilaa sekä kolme kuukautta sotaa Ukrainassa, iloiset karnevaalit tulevat tarpeeseen. Korona leikkasi pahimmillaan rankasti liikkumista ja kokoontumista. Virtuaalisilla tapaamisilla yritettiin paikata sosiaaliseen kohtaamiseen liittyvää aukkoa.

Sunnuntain ja maanantain välisen yön juhlinta kertoo siitä, että lopulta ihmiset haluavat iloita yhdessä muiden kanssa. Juhlakuviin taltioitiin eri-ikäisiä ihmisiä. Leijonien kulmamitalit yhdistivät laajasti suomalaisia. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) iloinen tuuletus Tampereen jäähallin lehtereillä oli raikas. Muistissa on Marinin surusilmäinen ilme Ukrainan kauheuksien keskellä. Ilolle on tilausta.

Suomi jatkaa maailmanmestaruuden juhlistamista maanantaina siellä, mistä kaikki on oikeastaan alkanut. Juhlapaikkana on Suomen ensimmäisen jäähallin, Tampereen Hakametsän parkkipaikka. Jäähalli valmistui tammikuussa 1965. Nykyään Suomessa on 280 jäähallia. Jääkiekon olosuhteet ovat Suomessa kunnossa.

Olosuhteet auttavat menestyksen rakentamisessa, mutta ne eivät yksin riitä. Suomalainen jääkiekkovalmennus henkilöityy tällä hetkellä päävalmentaja Jukka Jaloseen, jonka meriitit ovat häikäisevät. Hän on päävalmentanut kolme aikuisten ja yhden nuorten maailmanmestaruuden. Lisäksi Jalonen oli tuomassa Suomeen ensimmäistä olympiavoittoa helmikuussa. Meriittilista on maailmankin mittakaavassa huikea.

Päävalmentajaa ennen pelaajia ovat kehittäneet tuhannet seuravalmentajat. Jääkiekossa liikkuvat isommat rahat kuin missään muussa urheilulajissa Suomessa. Tämä on taannut sen, että päätoimisia jääkiekkovalmentajia seuroissa on rutkasti enemmän kuin missään muussa lajissa. Jääkiekko on osannut satsata oikeisiin asioihin, ja sen ansioista keväisin tunnutaan tapaavan toreilla säännöllisesti.

Juhlat syntyvät tavoitteellisen ja laadukkaan työn tuloksena. Juuri siksi jääkiekon ja suomalaisten juhlat ovat juuri nyt hyvin ansaittuja.