Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Lähihoitajat on koulutettu hoidon tarpeen arviointiin

Hallitus on antanut esityksen perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta. Arvion hoidon tarpeesta tekisi jatkossa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi sairaanhoitaja. Nykylainsäädännön mukaan sen saa tehdä myös lähihoitaja ja perushoitaja.

Terveydenhuollossa on jo vakava hoitajapula, mikä uhkaa palveluiden saatavuutta ja kasvattaa hoitojonoja. Samaan aikaan tarve hoiva-alan ammattilaisista kasvaa.

SuPeriin tulee päivittäin kymmeniä ilmoituksia potilas- ja asiakasturvallisuuden vaarantumisesta, koska jokaisesta työvuorosta puuttuu hoitajia. Hoitoalalle hakeutuvien määrä on laskussa, ja hallituksen esitys pahentaa ongelmaa. Se vaikuttaa merkittävästi myös tulevien sote-keskusten toimintaan.

Muutama vuosi sitten tehtiin varhaiskasvatuslain muutoksessa virhe, jossa lastenhoitajien määrää haluttiin vähentää ja opettajien määrää kasvattaa. Nyt varhaiskasvatus on monilla paikkakunnilla täysin sekaisin ja kärsii vakavasta henkilöstöpulasta. Sama virhe uhkaa nyt toistua perusterveydenhuollossa.

Lähihoitajat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Hoidon tarpeen arviointi on oleellinen osa lähihoitajien työtä ja se kuuluu sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteisiin. Päivittäiseen työhön kuuluu seurata ja arvioida potilaiden sekä asiakkaiden tilaa kokonaisvaltaisesti.

Työhön kuuluu olennaisesti lääkehoito ja erilaiset hoidolliset toimenpiteet. Esimerkiksi kotihoidossa hoitotyötä tehdään hyvin itsenäisesti.

Perusterveydenhuollon vastaanotoilla lähihoitajien työn ei tule poiketa tästä. Hoidon tarpeen rajaaminen pois lähihoitajan oikeuksista on täysin keinotekoista eikä ole potilaan/asiakkaan edun mukaista.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteena on uudistaa työnjakoa ja toimintatapoja jakamalla töitä aikaisempaa laajemmin. SuPer on esittänyt työnjaon kehittämisen malleja. Luodaan lääkäri–lähihoitajatyöparimalli, jolla voidaan vapauttaa lääkärin kallista työaikaa muista kuin lääkärin töistä, palautetaan lähihoitajien omat hoitajavastaanotot sekä otetaan lähihoitajat osaksi moniammatillisia tiimejä.

Kehittämällä työnjakoa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden välillä huolehditaan oikea-aikaisista, laadukkaista ja turvallisista palveluita. Osaamisen laaja-alainen käyttö lisää työhyvinvointia.

Kirjoittaja on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja.