Päätoimittajalta Paras aika Imatralla on nyt

Kävelin töihin tiistaiaamuna. Ehkä olisin mennyt autolla, jos sen moottorin merkkivalo ei olisi edellisenä päivänä syttynyt. Lähdin riskillä matkaan ilman takkia. Tuli melkein kuuma.

Vuoksen suoralla pystytettiin talkoilla Imatran ajojen turva-aitoja. Ensimmäiset olivat jo laiturilla pesemässä mattojaan. Imatrankosken urheilukentän laidalla rakennettiin vanhaan venevajaan uutta rantaravintolaa. Koski kuohui, ja kahviloiden terasseilla ihmiset siristelivät silmiään. Taivas oli kirkkaan sininen, puut neonvihreää.

Siinä hetkessä ei harmittanut mikään. Olin suorastaan kiitollinen koslalle, joka pakotti kävelemään ja huomaamaan kaiken kivan.

Tuli kepeä olo: koko kesä edessä!

Takana on pitkä talvi, johon on kieltämättä mahtunut synkkyyttä: Ukrainan sota ja sen vaikutukset meidänkin arkeemme, riitely kaupunginjohtajan valinnasta ja erottamisesta, lisääntynyt katuväkivalta, ilkivalta ja velkataakka.

Tietenkin ikävistä asioista on puhuttava suoraan ja kaunistelematta. Eivät ne mihinkään katoa pakkopositiivisuudella, mutta eivät ne parane myöskään kauhistelemalla ja eripuran ja pelon lietsomisella. Kriittinenkin voi olla olematta kova ja kyyninen. Reiluudella asiat sitä paitsi etenevät varmasti paremmin kuin töykeydellä. Kivuus on siis myös viisas strategia.

Jo muutaman kilometrin työmatkakävelylläni huomasin, mitä kaikkea kivaa kotikaupungillani on annettavanaan. Ehkä voisin useammin kysyä, mitä annettavaa minulla on sille. Kun katsoin puuhastelevia ihmisiä kesäisenä tiistaiaamuna, ajattelin, että jokainen meistä pystyy vaikuttamaan siihen, että kotikaupunkimme on hitusen mukavampi paikka kaikille. Aika paljon on kiinni jo siitä, millaisen puhetavan valitsemme. Sanat luovat todellisuutta, eivät pelkästään kuvaa sitä. Asioista ei tietenkään tarvitse olla aina yhtä mieltä mutta säännöllisesti sopisi miettiä, onko oma tyyli enemmän repivä vai rakentava.

Usein me aikuiset unohdamme ihan perusasiat. Ei ole häpeä muistuttaa niistä itseään, kuten tekivät Imatran valtuustoryhmien puheenjohtajat maanantaina ennen kaupunginvaltuuston kokousta. He kiinnittivät valtuustosalin seinälle yhteiset pelisäännöt. Julisteessa oli kuumailmapallo ja arvoja, kuten: Avoimuus, kunnioitus, rehellisyys, hyvä käytös. Kehitämme. Kiitämme. Arvostamme yhteisöämme. Teemme parhaamme.

Nykyistä edellinen kaupunginjohtajavalinta repi rivejä ja aiheutti traumoja, mutta virheistä voi oppia ja yhteistyötä opetella. Ilmassa on paitsi lupaus kesästä myös aavistus siitä, että uusi Imatra-henki on syntymässä.

Kirjoittaja on Uutisvuoksen päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka